Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın reform programının çok gerisinde kaldığını belirten Bundesbank yönetim kurulu üyesi Andreas Dombret, ülkenin sorunlarını çözmek için Avrupa Birliği gibi uluslararası kreditörlere bel bağlamaması gerektiğini söyledi.

Politikalar ve AB'nin yardım etmeye istekli olduğunu, ancak Yunanistan'ın öncelikle kendisine yardımcı olmasının gerektiğini anlatan Dombret, yönetim ve halk önemsemediği sürece yeni önlem ve yasalar çıkarıp bunları oylamanın yeterli olmadığını savundu. Dombret, artık Yunanistan'ın daha fazla yardıma hak kazanıp kazanmadığına karar vermenin Troyka'nın görevi olduğunu belirtti.

Euro Bölgesi hükümetleri, resesyonun 6. yaşına bastığı Yunanistan'a 31 milyar euroluk kurtarma kredisi dilimini ödemek için daha fazla harcama kesintisini yapması konusunda baskı yapıyor. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker Çarşamba günü  12 Kasım'da Brüksel'de yapılacak AB Zirvesi'nin öncesinde Yunan yetkililerine askıda kalan sorunları çözme çağrısında bulundu.

Yunanistan'ın konsolidasyon ve temek yapısal reform kalemlerinde program hedeflerinin çok gerisinde olduğuna dikkat çeken Dombret, "Benim favorim, anlaşılan önlemler ve reformlar yerine getirilirse güvenin yeniden geri kazanabileceğini gösteren İrlanda" dedi.

Banka borcu ve bütçe açıklarını kontrol altına alamayarak kurtarma paketine başvurmasının 3 yıl sonrasında İrlanda, 2013'ün sonunda kurtarma programından çıkmaya hazırlanıyor. İrlanda Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Stefan gerlach, 28 Eylül'de hükümetin fnansal piyasalarda kendisini yeniden finanse etme konusunda hiçbir sorunu olmadığını söyledi.