Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney, Sandy kasırgası nedeniyle seçim kampanyasını ''ateşkesle'' geçirdikleri son birkaç günün ardından, birbirlerine karşı tekrar sert eleştiriler yönelttikleri seçim turlarına geri döndüler.

Seçime 4 gün kala ardı ardına kritik eyaletlerde mitingler düzenleyen Obama ve Romney, artık son kozlarını oynuyor.

İki aday da, kampanyanın son günlerinde, her seçimde çekişmeye sahne olması nedeniyle ''salıncak eyalet'' adı verilen, seçimin kaderini belirleyecek eyaletleri turluyor. Hem Obama hem Romney'nin son mesajlarını ''değişim'' sloganı üzerine kurmaları, hatta, gerçek değişimi kimin sağlayabileceği hususunda yarışa girmeleri dikkat çekiyor. Ancak, iki adayın ortaya koyduğu ''değişimin'' birbirinden tamamen zıt olması da gözlerden kaçmıyor.

Ülkede 4 yıl önceki seçimlerde ''değişim'' ve ''umut'' vaatlerinin yarattığı coşkuyla iktidara gelen Obama, bugünkü mitinglerinde de, 4 yıl öncesini hatırlatırcasına, ''değişim'' temasının ağır bastığı mesajlara yer verdi.

Sandy kasırgası nedeniyle iptal etmek zorunda kaldığı mitinglerini telafi etmeye çalışan ve bir gün içinde hepsi de seçimin kaderini belirlemede kritik önem taşıyan Wisconsin, Nevada, Colorado ve Ohio olmak üzere 4 eyalete uğrayan Obama, Wisconsin'de 2 bin 500'ü aşkın destekçisine hitaben, ''Değişimin hızından hayal kırıklığına uğramış olabilirsiniz ama benim neye inandığımı nerede durduğumu biliyorsunuz. Ben değişimin nasıl birşey olduğunu biliyorum, çünkü onun için mücadele ettim'' diyerek seçmenleri ikna etmeye çalıştı.

Başkanlık mühürlü deri pilot ceketiyle Air Force One uçağından koşar adımlarla inip, havaalanındaki miting alanında toplanan kalabalığa seslenen Obama, Romney'yi, ülkeyi ekonomik sıkıntılara sokan politikaları, ''sanki bunlar değişimmiş'' gibi göstermeye çalışmakla eleştirdi. Obama, ''Romney'nin önerdikleri, değişim değil. En büyük bankalara tekrar daha fazla güç vermek, milyonlarca kişiyi sağlık sigortasız bırakmak, zenginlerin işine yarayacak 5 trilyon dolarlık yeni bir vergi kesintisine gitmek değişim değildir'' diyerek, rakibinin değişim tezlerini çürütmeye çalıştı.

Romney de, yine kritik eyaletlerden Virginia'da, ''(İktidarın) Birinci Gününde Gerçek Değişim'' yazılı dev pankartın eşliğinde, ''Şimdi büyük değişimin, gerçek değişimin zamanı. Ekonomiyi canlandıracağım, birinci günden değişimleri hayata geçirmeye başlayacağız'' deyerek, Amerikalılara yeni bir gelecek vaat etti.

İş dünyası kökenli Romney, Obama'nın iş hayatı konularıyla ilgilenen bazı hükümet kurumlarını birleştirerek ''İş Bakanlığı'' kurmak istediği şeklindeki sözlerini de eleştirerek, ''Yeni bir bakanlığın Amerika'nın ihtiyaç duyduğu istihdamı yaratacağını düşünmüyorum. İş dünyasında deneyim sahibi birini kabinesine almaya çalışmak yerine, iş konularını anlayan bir başkanımız olmalı'' diye konuştu.

Obama'nın son durağı, gelecek Pazartesi günü Iowa'da rock yıldızı Bruce Springsteen ile sahneye çıkacağı etkinlik olacak. Romney ise, kampanyasını yine Pazartesi günü, geçen yıl başkanlığa adaylığını açıkladığı New Hampshire eyaletinde nokta koymayı planlıyor.



-Adayların son adım stratejileri

Romney cephesi, aslında uzun süredir Obama'nın rahat kazanacağı eyaletlerden biri olarak görülen Pennsyvania'da son dakikada bir hamle başlattı. Eyalette 3 milyon dolarlık yeni bir reklam kampanyası devreye sokan Cumhuriyetçiler, reklamda seçmenlere, Obama'nın 4 yıl önce iktidara geldiğinde ekonomiyi iyileştirme sözü verdiğini ancak bunu başaramadığı mesajını veriyor. Hem Romney, hem de başkan yardımcısı adayı Paul Ryan, hafta sonu programlarına Pennsylvania'yı da ekledi.

Romney'nin kampanyası ayrıca, 2008 seçimlerinde Obama'nın rahat kazandığı ancak bu seçimlerde iki aday arasında daha yakın sonuçlar çıkan Minnesota, Wisconsin ve Michigan'da da reklamlarını artırdı.

Romney'nin kampanyası, 4 eyalete yönelik bu hamleyle, seçimlerdeki mücadele alanını genişletmeyi amaçlıyor. Cumhuriyetçi kesim, Romney'in bu eyaletlerden olumlu sinyaller aldığı için bu yönde adım attığına inanıyor. Kimi Cumhuriyetçiler ise bu son stratejiye temkinli. Onlara göre bu, Ohio gibi kendileri için en önemli eyaletlere daha çok odaklanmanın önüne geçebilir.

Demokratlar ise, Romney'nin kampanyasının bu adımını ''çaresiz çırpınışlar'' olarak görüyor. Ayrıca bu adım, Cumhuriyetçilerin seçime az süre kalmasına rağmen, ''çok miktarda kampanya parası olduğundan'' diğer eyaletlere de rahat para harcaması olarak da görülüyor.

Obama'nın kampanyası, Romney cephesinin bu hamlesine, Pennsylvania'daki reklam paylarını artırarak yanıt verdi. Obama cephesi, bir önceki başkan George W. Bush döneminde 2001-2005 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapan Cumhuriyetçi Colin Powell'ın Obama'ya destek verdiği sözlerini içeren yeni bir reklam başlattı.



-Bloomberg'in desteği

Öte yandan, seçime günler kala Başkan Obama'ya ''Ekim sürprizi'' Sandy ile birlikte yeni bir destek geldi.

Daha önce Cumhuriyetçi Parti'nin üyesiyken sonradan bağımsız olan New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, kentini vuran Sandy kasırgasının, seçimlere ilişkin düşüncesini değiştirdiğini ve bunun sonucunda, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede daha iyi olduğu gerekçesiyle Obama'yı destekleme kararı aldığını açıkladı. Bloomberg, ''Obama ikinci kez seçilmeyi hak ediyor'' dedi.

Her iki adaya da mesafeli duran ve 2008 seçimlerinde de herhangi bir adaya destek vermeyen Bloomberg'in, şimdi Obama'ya desteğini açıklaması önem taşıyor. Bağımsızlar arasında popülaritesi çok yüksek olan Bloomberg'in bu kararının, seçimlerde yüzde 16 civarındaki bir kesimi oluşturan ve seçimin kaderi açısından kritik önem taşıyan bağımsız seçmenler üzerinde Obama lehine etki yaratabileceği yorumları yapılıyor.

Virginia ve New Jersey'nin Cumhuriyetçi valileri de kasırga sırasındaki liderliği için Obama'ya teşekkür etmişti.

Son günlerde önemli isimlerin arka arkaya Obama'ya desteklerini açıklamasının, son güne kadar ''kararsız kalmaya kararlı'' olan seçmenlerin fikirlerinde ne denli değişim yaratacağı 4 gün sonra belli olacak.

 

AA