Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fed San Francisco Başkanı John Williams, merkez bankası tarafından yapılan tahvil alımlarının önümüzdeki yıl ABD ekonomik büyümesini yüzde 2.5, 2014'te ise yüzde 3.5'e yükselteceğini belirterek, enflasyonu ateşlemeyeceğini belirtti.

Utah'ın Salt Lake City şehrinde yapacağı bir konuşması için hazırladığı notlarda Williams, "Aldığımız politika önlemleri istenilen sonuçları yaratıyor. Yukarı yönlü baskı yaratmadan parasal politikayı kullanarak ekonomiyi canlandırmak için dikkate değer bir faaliyet alanımız var" dedi.

Büyümeyi canlandırarak işsizliği düşürmeyi planlayan Amerikan merkez bankası Fed, 24 Ekim'de gerçekleştirdiği toplantısında canlanma gerçekleşene kadar her ay 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil alım planına dair tekrar garanti verdi. Fed San Francisco Başkanı Williams, bu sene yapılan politika seçimlerinde oy kullanıyor, ve Fed'in açık uçlu tahvil alım politikasına açık destek veren ilk yetkililerden birisiydi.

Geniş ölçekli varlık alımlarının enflasyonu tetikleyeceğine yönelik endişelere de değinen Williams, bunların "yersiz" olduğunu belirterek, fiyat artışlarının yükselen işsizlik ve full hızda işlemeyen bir ekonomiden dolayı kamçılandığını belirtti. "İşsizliği düşürmek şu an para politikasının ana hedefidir ve bu böyle olmalıdır" diyen Williams, "İşsizliği düşürmekteki bu konsantrasyon kesinlikle fiyat istikrarından ödün verildiği anlamına gelmiyor" ifadelerini kullanarak, enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2'nin altında bile kalabileceğini belirtti.