Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed San Francisco Başkanı John Williams, ABD Merkez Bankası'nın, hem Hazine tahvili hem de mortgage tahvili alma suretiyle, tahvil alım programını önümüzdeki yılın ilerleyen zamanlarına kadar uzatması gerektiğini söyledi.

Utah eyaletindeki Salt Lake City'de yaptığı konuşmasında, "Mortgage ve Hazine tahvili alımları önümüzdeki yıla kadar devam etmeliyiz" diyen Williams, "İstihdam piyasasında mortgage tahvili alımlarına son verdirecek düzeyde bir iyileşme görmedim" ifadelerini kullandı.

ABD'deki şirketler Ekim'de 171 bin kişiyi işe alarak, Eylül'deki 148 bin kişilik artışın ve Bloomberg ekonomistlerinin tahminlerinin üzerinde bir rakama işaret etti. Çalışma Bakanlığı, işgücüne katılımın artmasıyla işsizlik oranının yüzde 7.8'den yüzde 7.9'a çıktığını açıkladı.

Büyümeyi destekleyerek işsizliği azaltmayı hedefleyen Fed Açık Piyasa Komitesi 24 Ekim'de beli bir miktar sınırlaması getirmeden aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alma kararlarını teyit etti. FOMC'da bu yıl oy hakkına sahip olan Williams, Fed'din açık uçlu tahvil alımı yapmasını savunan ilk başkanlardan biriydi.

Williams, istihdam piyasasında, aylık 200 bin kişilik artış gibi kaydadeğer bir ilerleme görülene kadar alımların devam edeceğini belirtti.