Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sivil hava aracı ve makine ithalatının, demir madeni ihracatından daha fazla düşmesi üzerine Avustralya'nın dış ticaret açığı Eylül'de beklenenden daha fazla azaldı.

Asya-Pasifik ülkesinde ithalat, ihracatı 1.46 milyar Avustralya dolar aştı. Bloomberg anketine katılan 24 ekonomistin medyan tahmini dış ticaret açığının 1.55 milyar Avustralya doları olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Dış ticarette 9 aydır kaydedilen açık, Çin'deki yavaş büyüme gerekçesiyle faiz indirimlerini yeniden başlatarak yüzde 3.25'e düşüren Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens'ın yarınki faiz toplantısı öncesinde üzerindeki baskıları artırıyor. Politika yapıcılar, maden dışındaki talepleri de desteklemenin yollarını arıyor.

Bugünkü rakamların demir madeni ihracatındaki düşüşü yansıttığını belirten Australia&New Zealand Banking Group Ltd.'ın ekonomistlerinden Andrew McManus, diğer ihracat kalemlerinde de güçlü Avustralya dolarının da etkisiyle zayıflığın sürdüğünü söyledi.

Avustralya'da ihracat yüzde 1 düşüşle 24.2 milyar Avustralya dolarına geriledi. Maden ve mineral ihracatındaki düşüş yüzde 11 olarak gerçekleşti. Diğer yandan ithalat da yüde 2 azalarak 25.6 milyar Avustralya doları oldu ve ithalattaki düşüşte makine ve ekipman ithalatında görülen yüzde 11 oranındaki düşüş etkili oldu.

Diğer yandan ülkede perakende satışlar beklentinin üzerinde arttı. Resmi verilere göre perakende satışlar yüzde 0.5 artışla 21.6 milyar Avustralya dolarına yükseldi ve yüzde 0.4'lük artışın üzerinde geldi.