Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın, ülkenin finansal desteğini garantilemesi için gereken kemer sıkma önlemlerinde destek bulmakta zorlanmasıyla Avrupalı liderlerin ülkeyi Euro Bölgesi'nde tutma kararlığı bir sınav daha verecek.

Samaras dün kemer sıkma önlemleri kapsamında yapılacak olan ücret ve emeklilik maaşı kesintilerinin son kesinti olacağını, Yunan halkının daha fazla kesintiyi hoş görmeyeceğini söyledi. Kemer sıkma önlemleri 7 Kasım'da oylanacak.

Yunanistan'daki risklerin bu hafta ön planda olabileceğini belirten Berenberg Bank AG'nin başekonomisti Holger Schmieding, Yunanistan'ın, İtalya ve İspanya gibi daha büyük ekonomileri tetikleme riskinden ötürü önemli olduğunu söyledi.

Yunanistan ve uluslararası kreditörlerinden oluşan Troyka Heyeti arasındaki müzakereler, ülkeyi euroda tutmaya çalışıyor. Diğer yandan Atina'daki koalisyon liderleri, son kurtarma paketinin şartları konusunda anlaşmazlık yaşarken; Avrupa'daki diğer liderler ise ülkenin borç krizini çözmenin yollarını tartışıyor.

Kemer sıkma önlemlerine ilişkin uyarılarının ardından Samaras, yasakoyuculardan, kafalarında resmettikleri ülke mantalitesiyle oy kullanmalarını istedi. Euro Bölgesi'nden çıkışın yaşam standartlarını 2009'daki seviyelerin yüzde 80 altına düşüreceğini vurgulayan Samaras, önlemlerin Yunanistan'ı "karantinadan" çıkaracağını savundu.

Samaras, "Bizim başarısız olacağımızı iddia edenler, kaybedeceklerini görecek" dedi.