Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizindeki Yunanistan'ın kurtarma fonlarını garantilemekte zorlanarak, ülkenin Euro'daki geleceğini riske atacağı endişeleri üzerine euro 1 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın, Atina Parlamentosu'nda bu hafta yapılacak olan kemer sıkma oylamasının öncesinde muhalefetle karşılaşması üzerine euro, 16 önemli para biriminin çoğu karşısında değer kaybetti. Vadeli işlemcilerin yenin dolar karşısında düşeceğine yönelik pozisyonlarının 6 ayın en  yüksek seviyesine tırmanması üzerine yen, dolara karşı Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

Piyasanın, koalisyondaki anlaşmazlıklardan ötürü Yunanistan'ın kurtarma parasını alabileceği inancının giderek daha da azaldığını belirten Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, euronun daha fazla düşeceğini öngördü.

Euro, dolar karşısında 1.2815 seviyesinden 1 Ekim'den bu yana en düşüğünü kaydetti. Euro, yen karşısında 2 Kasım'da yüzde 0.5 değer kaybetmesinin ardından yeni haftaya yüzde 0.1 aşağıda 103.13 düzeyinde başladı. Dolar/Yen paritesi 80.42 yenden işlem gördü.

Yunanistan başbakanı Antonis Samaras, dün partisinin milletvekillerine yaptığı konuşmada, kemer sıkma paketindeki ücret ve emekli maaşı kesintilerinin son kez olacağını, zira Yunan halkının daha fazlasını kaldıramayacağını söyledi.