Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Yunanistan'ın kurtarma paketindeki yardımı almada zorlanacağı ve dünyanın en büyük bakır kullanıcısı Çin'de talebin yeterince çabuk toparlanamayabileceği endişeleri ile son iki ayın en düşük seviyesine indi. Kurşun, çinko, nikel ve kalay değer kaybetti.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.5 değer kaybederek ton başına 7,630 dolar ile 5 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine indikten sonra, Şanghay saati ile 11:35'te 7,634.75 dolara geldi. Şubat vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 2 düşerek 55,510 yuana (8,888 dolar) kadar indi ve 3 Eylül'de bu yana en düşük seviyesini gördü.

Avrupa liderlerinin Yunanistan'ı euroda tutma kararlılığı bu hafta, Başbakan Antonis Samaras'ın kurtarma yardımını elde etmek için istenen tedbirler konusunda siyasi destek almada zorlanması ile birlikte test edilecek. China Securities Journal'ın, Devlet Konseyi'nin Kalkınma Araştırma Merkezi araştırma yetkilisi Xia Bin'e dayandırdığı haberine göre, Çin'in ekonomik durumu 2013 yılında, iharcatın "büyük baskı" ile karşı karşıya kalması ve hükümet öncülüğündeki yatırımların süremeyeceği ile birlikte "iyimser" olmayacak.

Shenzen'de Essence Futures Co. analisti Cai Jie, "Bazılarının beklediği talep artışı konusunda fazla bir iyileşme yok" dedi ve "Aynı zamanda, ABD'de başkanlık seimleri ve Çin'de liderlik dğişimi var. Avrupa'daki borç krizini de unutmayın. Tüm bu gelişmeler son dönemdeki temkinli havayı destekliyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

ABD'de Başkanlık seçimleri yarın yapılacak ve Çin'de Komunist Parti'nin 18'nci kongresi 8 Kasım'da başlayacak. Londra merkezli Markit Economics'in 2 Kasım'da yaptığı açıklamaya göre, Euro Bölgesi'nde imalat sanayi göstergesi Ekim ayında, iki aylık çıkışını tersine çevirerek düştü.

Çin'de HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in bugün açıkladığı hizmet sektörü satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında, önceki ayki seviyesi olan 54.3'ten 53.5'e geriledi. Çin'de Ulusal istatistik Bürosu ve Çin Lojistik ve Satınalma Federasyonu tarafından 3 Kasım'da açıklanan diğer bir hizmet sektörü PMI göstergesi ise, Eylül ayındaki seviyesi olan 53.7'den Ekim ayında 55.5'e yükseldi. Bu artış, geçen hafta imalat sanayinde yükselişler gösteren iki verinin ardından geldi.

Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.4 düşerek pound başına 3.467 dolara geriledi.

Fonlar tarafından tutulan net long ya da yüükseliş beklentisi ile alım yapılan pozisyonların sayısı 30 Ekim itibariyle 6,964 seviyesindeydi. Bu sayı önceki hafta 18,067 seviyesinde gerçekleşti.