Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Yunanistan'ın kurtarma paketinden gelecek yardımı almakta zorlanabileceği endişeleri ve Amerikalıların başkanlık seçiminde oy kullanmaya hazırlanmaları ile birlikte, ABD hisse senetlerine geçen hafta kapanışa doğru gelen satışların da etkisi ile, değer kaybetti. ABD endeks vadelileri fazla değişmezken, Asya hisse senetleri değer kaybetti.

Dünyanın en büyük petrol sahaları arayıcısı CGGVeritas, üçüncü çeyrek karının analistlerin tahminlerinin altında kalmasının ardından yüzde 2.1 kaybetti. Siemens AG, güneş enerjisi işinden çıkmanın ilave giderleri olabileceğini açıklamasının ardından yüzde 0.8 değer kaybetti. Avrupa'nın en büyük ucuz havayolu şirketi Ryanair Holdings Plc, kar tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 8.8 değer kazandı.

Stoxx 600 Europe Endeksi, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin Cuma günü Avrupa kapanışının ardından düşüşünü genişleterek yüzde 0.9 aşağıda kapatmasının ardından, bugün yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 08:02'de 273.77 puana geriledi. Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.1'in altında bir yükseliş gösterirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kaybetti.

Londra'da Capital Spreads kıdemli traderı Zahid Mahmood, "Yatırımcılar, siyasi, ekonomik ve doğal olayların dikkatlerini çekmesi ve kararlarını etkilemesi ile birlikte, şimdilerde seçim yapmada zorlanıyor" dedi.

Euro, Yunanistan başbakanı Antonis Samaras'ın, kurtarma yardımını almak için gereken kemer sıkma tedbirleri konusunda koalisyon ortakları ile güçlük yaşamasının ardından, 16 önemli para biriminin büyük bölümü karşısında değer kaybetti.

Samaras 4 Kasım'da parti milletvekillerine yaptığı konuşmada, son kemer sıkma paketinde yer alan ücret ve emekli maaşı kesintilerinin son kez olacağını, zira fazlasını Yunan halkının kaldıramayacağını söyledi. Kemer sıkma paketi için Atina'da parlamentodaki ilk oylama 7 Kasım'da yapılabilir.