Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de 6 Kasım Salı günü yapılacak olan başkanlık seçimine yalnızca bir gün kala ekonomi ve piyasa senaryoları da arttı. Analistler Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'nin başkanlık yarışını kazanmasının hisseleri, Barack Obama'nın yeniden başkan seçilmesinin ise tahvilleri destekleyeceğini düşünüyor.

Seçim sonucunu tahmin etmek güç olsa da analist ve bazı yatırımcılar, hisse senedi piyasasının kısa vadede Romney'nin başkan seçilmesinden daha fazla yararlanacağına inanıyor. Öte yandan piyasa bugüne kadar Demokratların başkanlık dönemlerinde daha iyi performans gösterdi.

"Son anketler, kurumsal yatırımcıların Obama zaferinin tahvilleri, Romney zaferinin de hisseleri besleyeceğine işaret ediyor" diyen CIBC World Markets'ın analistlerinden Peter Buchanan, şirketin portföyündeki Obama'nın kazanmasından yararlanması beklenen alternatif enerji, sağlık ve emlak sektörlerinin, Romney'nin kazanmasından yararlanacağı tahmin edilen enerji, finans, savunma ve telekom gruplarının gerisinde kaldığına dikkat çekti.

Barclays analistleri, mali uçurum endişelerinin yeniden gündeme gelmesiyle Obama zaferinin 10 yıllık ABD hazine kağıtlarının getirisini yüzde 1.7'lerden yüzde 1.5 ve altına gerileteceğini öngörüyor. Bazı analistler Romney kazanırsa, mali uçurumun süresinin geçici olarak uzatılacağını düşünüyor.

Barclays analistleri Romney'nin kazanması durumunda 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizinin yüzde 2'nin üzerine çıkmasını bekliyor.

Romney, Fed'in parasal genişleme politikalarını eleştirerek, ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'yi görevden alacağını söylemişti.

Diğer yandan 1929'lardan bu yana piyasa performansına bakıldığında Beyaz Saray'da Demokratlar'ın olduğu dönemler, finansal piyasalara daha fazla destek sağladı.