Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin'deki liderlik değişimi ve ABD'deki seçimlerin küresel ekonomiyi canlandıracak reformları gün yüzüne çıkartmayacağı söylentilerinin ardından son 5 günün ilk düşüşünü yaşadı.

Centrais Eletrica Brasileiras SA, Brezilya hükümetinin beklenenden daha az ödeme önerisiyle son 7 senenin en düşük seviyesine gerileyerek MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti. Hyundai Motor Co. ve Kia Motors Corp. da ABD tüketicilerine, en son model araçlarındaki akaryakıt verimliliğini olduğundan daha fazla tahmin etmelerinden dolayı geri ödeme yapacaklarını açıklamasından sonra düşüş yaşadı. Türk Lirası ve tahvilleri, Fitch Ratings'in 1994'ten bu yana ilk kez notu "yatırım yapılabilir"e çıkarmasının ardından ralli yaptı.

MSCI göstergesi New York saatiyle 08:15'te yüzde 0.6 düşüşle 998.53 puana indi ve dört günlük yükselişe son verdi. İki satın alma yöneticileri endeksi, Çin'in 8 Kasım'da gerçekleşecek liderlik değişimi öncesi ülkenin hizmet endüstrisi hakkında karmaşık bir resim sunarken, ABD başkanlık seçimleri yarın yapılacak. ABD seçimlerinin kazanan tarafı, yaklaşık 600 milyar dolarlık bir mali uçurumla karşı karşıya kalacak.

Societe Generale SA gelişen piyasalar stratejisti Gaelle Blanchard, "Yatırımcılar, ABD seçimleri öncesi dikkatli. Eğer ABD'deki mali konular üzerine çabuk çözümler geliştirilmezse, bunun küresel sonuçları olabilir" ifadelerini kullandı.