Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fitch’in not artırımı haberi belki bugünün beklenen haberi değildi ama yılların artık beklenti sınırlarını aşmış haberiydi. Özellikle birçok piyasa oyuncusu 8 Kasım Fitch Türkiye toplantısı öncesi bugün veya yarın, yani toplantı öncesi böyle bir haber bekliyordu. Not artırımının ardından TL cephesinde dolar ve Döviz sepeti karşısında sert bir değer kazancı görülürken, gösterge faizde de % 7’nin altından tarihi düşük seviyeye yaklaşıldığı görüldü.

Fitch kararı kimi piyasa oyuncularına sürpriz olurken kimilerinin ise beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. JP Morgan Başekonomisti Yarkın Cebeci konuyla ilgili, "Aslında böyle bir karar aşağı yukarı bekleniyordu. Fitch'in son haftalarda Türkiye ekonomisi hakkında sarfettigi olumlu sözler bu beklentiyi artırmıştı. Ancak, yine de bu kararın Türk finansal varlıkları üzerinde olumlu bir etkisi olacaktır. Altı çizilmesi gereken nokta, bu kararla Türkiye’nin daha geniş bir yatırımcı yelpazesine hitap ediyor olacağı. Daha önce yatırım yapılır ülke statüsünde olmadığı için Türkiye’ye yatırım yapamayan bazı yatırımcılar artik Türk bono ve hisse senetlerini doğrudan alabilecekler. Bir de bu karar sonrası Türk şirketlerinin yurtdışı borçlanma maliyetlerinde bir düşüş bekliyoruz" yorumunda bulundu.

Ziraat Bankası Hazine Müdürü Gülbin Çakır ise not artışını şu şekilde değerlendirdi.  "Her cephede hareket yarattı tabi; döviz, bono, Borsa. Bugünün haberi değildi elbette ama sadece görünüm değişikliği bekleyenlerde çoğunluktaydı. O yüzden TL varlıkları üzerinde pozitif bir etkisi oldu. Şu an diğer derecelendirme kuruluşlarından da benzer bir hareket gelip gelmeyeceği takip edilecektir. Bir takım fonlar için sadece 1 tane derecelendirme kurulusunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi yeterli bulunmuyor" dedi.

Moody’s'in son Türkiye açıklamalarının yakın zamanda bir not artışı olarak yorumlamaya ortam oluşturmadığı sorusuna ise Çakır, "Moody’s'ten ziyade, S&P’nin son hareketi görünümü pozitiften durağana çevirmek olmuştu. Onlardan 2013’ün 1.çeyreğinden önce bir haber gelmesini az bir ihtimal olarak görüyorum" dedi.

Ayrıca Gülbin Çakır, "Merkez Bankası'nın bu konudaki tavrı önemli olacaktır. Çarşamba günü ekonomistler toplantısı var. Önemli sorular gelecektir diye düşünüyorum" dedi. Yatırım yapılabilir seviyeye çıktıktan sonraki 1 yıllık sürede gelişen ülke piyasalarındaki performanslara bakıldığında, Hindistan ve Rusya’daki pozitif tablonun Brezilya için geçerli olmadığı gözlemleniyor. Bu konuda ise Çakır, "Bizim hikâyemiz daha bitmedi. Hala daha pozitif beklentiler devam ediyor. O yüzden kar satışları gelse bile beklenti devam ettiğinden olumlu kalmaya devam edeceğiz. Enflasyon ve büyüme için olumlu bir ortam yakalandı. Belki herşey birden bire iyi olmayacak ama orta dönem için çok iyi bir fırsat yakalandı" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Fitch’in not artışının tahvil piyasasına yansımasını Akbank Sabit Getirili Kıymetler Masası’ndan Sercan Kılıçlar şu şekilde yorumladı, "Beklenti aslında görünümün değişmesiydi. Direkt değişim olması gayet olumlu. Yabancı fonların direkt girmesi için iki tane yatırım yapılabilir not gerekiyor. O yüzden şu anda algıyı değiştireceği için bir miktar değişiklik olacaktır. Yalnız uzun vadeli bir süreç olacağını düşünüyorum. Şu anda faizler tüm vadede 15–20 baz puan kadar aşağıda. Buralardan yerli yatırımcılardan biraz kar realizasyonları geliyor."

Gelişen ülkelerdeki not artırımlarını karşılaştırmayla da ilgili Kılıçlar, "Aslında performans derken bence kur ve faiz tarafını ayrıştırmak gerekiyor. Faiz cephesinde yılbaşında gördüğümüz seviyeleri göremeyeceğiz. Yani bence yüksek faiz ortamları çok olmayacak. Orada volatilite biraz azalacak. Ancak ben çok büyük bir ralli olacağını düşünmüyorum. Genel olarak faizlerin düşük seviyede olacağını, volatilitenin düşük kalacağını düşünüyorum.’ dedi.

Ünlü and Co Portföy Yöneticisi Murat Gülkan ise konuyla ilgili, ‘Bence büyük ölçüde fiyatlanmış durumda. Türkiye için kuskusuz olumlu bir gelişme ama varlık fiyatları illa yükselecek diye beklememek lazım.  CDS’lerimiz uzun suredir yatırım yapılabilir seviyelerde; TL faizlerimiz reel olarak negatif (6.80 brüt faizden hiçbir yerli yatırımcı bonoya dokunmuyor), bankalarımız Avrupa'nın sayılı pahalı bankaları arasında yer alıyor’ diye belirtti.


BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com