Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Institute for Supply Management'ın (ISM) ABD ekonomisinin yaklaşık yüzde 90'ının içine alan hizmet sektörü endeksi Eylül ayında 55.1'den Ekim ayında 54.2'ye düştü.

Bloomberg tarafından görüşülen 76 ekonomistin tahmin medyanı 54.5 olurken, tahminler 53 ile 57 arasında değişti. 50'nin üzerindeki veriler bir genişlemeye işaret ediyor.

Bir Kasım'da yayımlanan ISM imalat endeksi ise fabrikaların Ekim ayında siparişlerin ve üretimin toparlanmasıyla beklenenden daha hızlı genişledi. Endeks bir önceki ay 51.5'ten Ekim ayında 51.7'ye yükselerek son 5 ayın zirvesini görmüştü.

Markit Economics ve Chartered Institute of Purchasing and Supply tarafından yapılan açıklamaya göre, satın alma yöneticileriyle yapılan görüşmeler üzerine kurulan bir endeks ise Eylül ayında 52.2'den Ekim ayında 50.6'ya gerileyerek son 22 ayın en düşük seviyesine indi. Bu rakam, Bloomberg'ün görüşlerini aldığı 30 ekonomistin en düşük tahmininden (51) daha az oldu.

Çin hizmet sektörü son 19 ayın en yavaş genişlemesinden sıçramaya geçerek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde 7 çeyrek süren yavaşlamanın ardından toparlanmanın gerçekleşebileceği sinyalini verdi.

Çin'den yapılan açıklamaya göre, satın alma yöneticileri endeksi Ekim ayında 53.7'den 55.5'e yükseldi. HSBC Holdings Plc ve Pekin'deki Markit Economics tarafından yapılan açıklamaya göre hizmet sektörü endeksi Ekim ayında 54.3'ten 53.5'e geriledi.