Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonomideki istikrarın, Avustralya'nın büyümesine yardımcı olmuş olan emtia fiyatlarını desteklediğini söyleyen Avustralya Merkez Bankası, gelişmiş ülkelerin en yüksek seviyesindeki politika faizini beklenmedik şekilde sabit tuttu.

RBA Başkanı Glenn Stevens ve yönetim kurulu gecelik nakit faiz oranını yüzde 3.25'te bıraktı. Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin 20'si politika faizinin yüzde 3'e düşürüleceğini öngörmüştü.

Çin'in yeni metro ve yolları için harcama yapacağını açıkladığı 5 Eylül'den sonra Avustralya'nın temel ihracat maddesi olan demir madeni yüzde 40 sıçradı. ABD'deki istihdam piyasası da, işsizlik oranının Ekim'de ikinci kez yüzde 8'in altında kalmasıyla iyileşme sinyalleri verdi. RBA Mayıs-Ekim döneminde maden dışındaki sektörleri desteklemek için politika faizinde yüzde 1 oranında indirim yapmıştı.

Küresel risklerin dengelenmeye başladığını belirten Citigroup Inc.'in Sidney'deki kıdemli ekonomistlerinden Paul Brennan, RBA'in 2 Ekim'deki faiz indiriminin, küresel gelişmelerdeki olası zorluklara karşı bir tedbir niteliğinde olduğunu söyledi.