Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki başkanlık seçimlerinin öncesinde ve Dainippon Screen Manufacturing Co.'dan NTN Corp.'a kadar birçok şirketin zarar tahmininde bulunması üzerine Tokyo Borsası 2. gününde de düşüşüş kaydetti.

Dainippon Screen yüzde 15 değer kaybederek Nikkei 225 Endeksi'ndeki düşüşlere öncülük etti ve bira üreticisi NTN de yüzde 8.6 geriledi. Satışlarının yüzde 40'ını Avrupa'da kaydeden güç aletleri üreticisi Makita Corp., Yunanistan'ın önümüzdeki hafta kredi anlaşmasını garantilemeyi başaramayacağı spekülasyonu üzerine yüzde 2.4 düştü. Kawasaki Kisek Kaisha Ltd., Standard&Poor's'un kredi izleme listesine alınması üzerine kargo şirketleri arasındaki kayıplara öncü oldu.

Japonya'daki kurumsal kazançların iyi olmadığını ve Avrupa ve Çin'de kötüleyen ekonominin de şirketleri etkilediğini belirten Mizuho Asset Management co.'nun yatırım yöneticilerinden Seiichiro Iwamoto, piyasanın Avrupa'daki borç krizinden yeniden endişelenmeye başladığını, Yunanistan'daki görüşmelerin hisseleri aşağı çektiğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 8,963.85 puana geriledi. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 10'un altında seyretti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 743.49 puana indi. Endekste değer kazanan her hisse karşılığında 3 hisse değer kaybetti.

Topix Endeksi bu yıl 6 Eylül'de Avrupa Merkez Bankası'nın peşinde Fed ve Japonya Merkez Bankası'nı da sürükleyerek küresel parasal genişleme furyasını başlatmasından bu yana yüzde 4 yükseldi. Endeksteki hisseler defter değerlerinin 0.9 katından fiyatlanarak, 2.2 katında seyreden Standard&Poor's 500 Endeksi ve 1.5 katından işlem gören Europe Stoxx 600 Endeksi'nin gerisinde kaldı.

S&P 500 Endeks Vadelileri başkanlık seçiminin öncesinde yüzde 0.1 düştü.

İlgili makale için tıklayınız...