Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni ABD Başkanlık seçimleri öncesi değer kazanırken, Avustralya doları, ülke merkez bankasının politika faizini değiştirmeyerek ekonomistleri şaşırtması sonrası son iki haftanın en hızlı rallisini gerçekleştirdi. Sanayi metalleri ve tahıllar değer kazanırken, İngiltere gösterge endeksi FTSE 100'ün vadeli kontratı da yukarı yönde hareket etti.

Yen 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kazandı ve dolar karşısında, Tokyo saati ile 14:37'de, yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Aussie olarak da anılan Avustralya doları yüzde 0.7 sıçrayarak ABD doları karşısında 1.0433 seviyesine çıktı. Bakır, buğday ve soya fasülyesi en az yüzde 0.4'lük kazançlar sağladı. MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla değişmezken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, ülkede bu haftaki liderlik değişimi öncesi yüzde 1.5 geriledi. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 yükseldi ve FTSE 100 vadeli kontratları yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştirdi.

ABD seçmenleri bugün Başkan Barack Obama'ya bir dört yıl daha vermek ya da yerine Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'i getirmek arasında seçim yapacak. Avustralya Merkez Bankası, istikrar kazanan küresel ekonomiyi işaret ederek, politika faizi olan egcelik nakit faiz hedefini yüzde 3.25'te tuttu. Çin Devlet Başkanı, Hu Jintao, 8 Kasım'da başlayacak olan kongrede, Komunist Parti liderliğini Başkan Yardımcısı Xi Jinping'e devredecek.

Philadelphia'da PNC Wealth Management şef yatırım stratejisti E. William Stone, "ABD kamuoyu yoklamaları başa baş bir yarışı işaret ediyor," dedi ve "Piyasa bunu birçok yönden yansıtıyor. Piyasa aslında neredeye gideceğini bilmiyor. Bu yüzden herkes normalden daha fazla beklemede görünüyor" şeklinde yorumda bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen dört hisse karşılığı yaklaşık beş hisse değer kaybetti. Sanayi ve mali gruplar düşerken, kamu hizmet şirketlerinden oluşan grup yukarı yönde hareket etti.