Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin'de Ekim ayı ekonomik verileri ve liderlik değişimi öncesi, dikkatlerin ABD seçimlerine çevrilmesi ile birlikte, fiyatların son iki ayın en düşük seviyesine gerilemesinin alıcıları çekmesinin de etkisi ile son üç günde ilk kez değer kazandı. Aluminyum, nikel ve kalay da değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.5 yükselerek ton başına 7,689.75 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 13:06'da 7,680 dolara geldi. Kontrat dün 7,596 dolara kadar inerek 5 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Şanghay'da Guotai Junan Futures Co. analistlerinden Li Peng, "Son birkaç günde görülen kayıpların ardından, bir miktar açık kapama alımları olabilir" dedi ve "Hem Çin hem de ABD'deki siyasi gelişmelerden dolayı ve Çin'de açıklanacak ekonomik veriler ile birlikte, piyasa bir miktar riskten kaçıyor" şeklinde yorumda bulundu.

Çin Komunist Partisi'nin 18'nci Kongresi 8 Kasım'da başlayacak, Kongre'de Hu Jintao'nun yerine parti genel seketerliğine Xi Jinping'in getirilmesi bekleniyor. ABD'de seçmenler bugün Barack Obama'ya görevi dört yıl daha vermek ya da rakibi Cumhuriyetçi Mitt Romney'i başkanlığa seçmek için sandık başına gidiyor.

Çin'de 9 Kasım'da açıklanacak olan sanayi üretimi verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, geçen ay hızlanması ve tüketici fiyatları endeksindeki artışın ılımlı hale gelmesi bekleniyor.

Şubat vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda yüzde 0.2 yükselerek ton başına 55,890 yuana (8,950 dolar) çıktı. Aralık vadeli bakır kontratı ise, New York Comex piyasasında yüzde 0.4 değer kazanarak pound başına 3.485 dolara çıktı.

LME tarafından izlenen bakır stokları, dün itibariyla, New orleans'taki çekimlerin ardından yüzde 0.7 düşerek 241,325 tona indi.