Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed San Francisco Başkanı John Williams, ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımlarının bir yandan  ekonomik büyümeyi desteklerken, diğer yandan istenmeyen sonuçlarının olabileceğini söyledi.

Araştırmaların Fed'in üç tur varlık alımlarının, finansal varlıkların fiyatlarını artırarak ve şirketler ve tüketicilerin borçlanma maliyetlerini azaltarak büyümeyi desteklemede etkili olduğunu savunan William, diğer yandan alışılmadık parasal genişlemenin bazı enflasyon riskleri olabileceğini, ancak politika yapıcıların şimdiye kadar istikrarsız fiyat sinyali görmediğini belirtti.

University of California'da yaptığı konuşmasında Williams, belirsiz etkileri olan bir politika aracının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti ve para politikası uygulamalarının her zaman yarar ve riskler arasındaki doğru dengeyi kurmayı gerektirdiğini söyledi. Williams, bu denge unsurları arasında yüksek enflasyon ve aşırı risk almayı saydı.

Fed Açık Piyasa Komitesi geçtiğimiz ay Eylül'de aldığı her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvil alımını öngören kararını teyit etti. Williams, Fed'in ucu açık tahvil alımı yapmasını ilk savunan politika yapıcılarından biriydi.