Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın iki yıl vadeli tahvilleri, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde Eylül ayında düşüş göstermesi beklenen fabrika siparişleri verisi öncesi yükselişini beşinci güne taşıdı.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi dün, güvenli varlıklara yönelik talebin artmasının etkisi ile Eylül ayından bu yana ilk kez sıfır seviyesinin altına indikten sonra bugün de bu seviyenin altında kaldı. ABD'de seçmenler, dünyanın en büyük ekonomisini önümüzdeki dört yıl boyunca Başkan barack Obama'nın mı yoksa Cumhuriyetçi aday Mitt Romney'in mi yönetceğine karar vermek için bugün sandık başına gidiyor. Avusturya bugün yedi ve 10 yıl vadeli tahvil ihracına giderken, Yunanistan ve Belçika'da borçlanma ihalelerine çıkacak.

İki yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi bir baz puan ya da 0.01 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 07:49'da yüzde 0.014'e geriledi. Eylül 2014'te vadesi dolacak sıfır faizli tahvillerin fiyatı 0.01 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 10 euro yükselerek 100.025'e çıktı. Negatif faiz, tahvili elinde tutan yatırımcının vade dolduğunda, tahvili almak için ödediğinden daha az bir miktarı geri alacağı anlamına geliyor.

Bloomberg News'un anketine katılan 40 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, Almanya'da fabrika siparişlerinin Eylül ayında yüzde 1.3 düşmesi bekleniyor.

Bloomberg ve European Federation of Financial Analysts Societies'in derlediği verilere göre, Alman tahvilleri bu yıl yatırımcısına yüzde 3.6 kazandırdı. İspanyol tahvilleri yüzde 2.5 getiri sağlarken, İtalyan kağıtları yüzde 17 değer kazandı.