Bloomberght
Bloomberg HT Haberler ODTÜ'den yurt dışı teknogirişimci bursu

ODTÜ'den yurt dışı teknogirişimci bursu

  • ODTÜ Teknokenti, uluslararası alanda başarılı olma potansiyelin yüksek teknogirişimcileri yurt dışındaki merkezlere gönderme kararı aldı

Giriş: 12 Kasım 2012, Pazartesi 11:48
Güncelleme: 13 Kasım 2012, Salı 09:03

ODTÜ Teknokenti, uluslararası alanda başarılı olma potansiyeli yüksek teknogirişimcileri gelecek yıl yurt dışındaki merkezlere gönderme kararı aldı.

ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, TÜBİTAK'ın Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında 100 bin lira hibe desteği alarak, Silikon Vadisi'nde yazılımlarını geliştirip dünya pazarlarına açılma fırsatı yakalayacak 10 teknogirişimciyi belirlendiğini hatırlattı.

Bu teknogirişimcilerden dördünün ODTÜ Teknokenti'nden olduğuna dikkati çeken Kızıltaş, Silikon Vadisi'ne gidecek teknogirişimcilerin dünyanın önde gelen yatırımcılarıyla işbirlikleri yapmak için büyük bir fırsat yakaladığını söyledi.

Türkiye'den gidecek girişimcilerin Silikon Vadisi benzeri teknoloji merkezlerinin onlarca yılda geliştirdiği girişim ve yatırım kültürünü çok daha hızlı şekilde Türkiye'ye transfer etmek istediklerini anlatan Mustafa Kızıltaş, böylece ülkedeki önemli teknoloji şirketlerinin dünyaya açılmasının sağlanacağını belirtti.

Kızıltaş, Silikon Vadisi'ne gidecek 10 teknogirişimcinin geliştireceği ürünlerin pazara uygunluğunun bu şekilde test edebileceğini dile getirerek, ODTÜ Teknokenti'nden ABD'ye gidecek teknogirişimcileri kampa alacaklarını ve onları pek çok konuda bilgilendireceklerini ifade etti.

-TÜBİTAK'ın projesiyle gidemeyen üzülmeyecek

Kızıltaş, ODTÜ Teknokenti'nin de TÜBİTAK'ın Silikon Vadisi Projesi'ne benzer şekilde, uluslararası alanda başarılı olma potansiyeli yüksek teknoloji şirketlerine gelecek yıl eğitimler verilmesi kararı aldıklarını açıkladı.

Bu eğitimlerin ardından teknogirişimcileri pazar vizyonlarının genişlemesi ve uluslararası yatırımcılarla buluşmaları için Silikon Vadisi gibi dünyanın sayılı teknoloji merkezlerine göndereceklerini kaydeden Kızıltaş, projenin ODTÜ Girişimcilik ve İnovasyon Platformu kapsamında şekillendirileceğini söyledi.

Kızıltaş, ''Projeye katılacak teknogirişimcilerin ODTÜ'den ya da başka bir kurumdan olması konusunda sınır konulmadı. Eğitim önce Türkiye'de, daha sonra yurt dışında olacak. Yurt dışına gidecek teknogirişimcilerin maliyeti ODTÜ Teknokenti tarafından karşılanacak'' diye konuştu.

-''ODTÜ Teknokenti'nin insan kaynağı çok iyi''

ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Atalay da Türkiye'de iyi fikri olan teknoloji şirketlerine yatırım yapma konusunda büyük eksiklikler yaşandığını ileri sürdü.

ODTÜ Teknokenti'nde insan kaynağının çok iyi olduğunu, gidecek dört teknogirişimcinin ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu olduğunu kaydeden Atalay, ''İyi bir girişimci ekosistemi kurulmak isteniyorsa arkasında iyi bir üniversite olması gerekir. ODTÜ ayrıcalıklarla ve doğru kurulduğu için bu konularda hep örnek oldu. Bundan sonra da örnek olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

AA