Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senedi endeks vadelileri, Asya hisse senetleri ve euro, Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın fonlanması kararını ertelemesi, Avustralya'da iş dünyası güveninin gerilemesi ve Çin'de pilot bölgelerde uygulanan emlak vergisinin kapsamının genişletileceği haberi ile birlikte düştü. Petrol ve metaller de değer kaybetti.

Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları Londra saati ile 07:04'te yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 geriledi. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 aşağıda seyrederken, Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.5 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 1.2692 dolar ile son iki ayın en düşük seviyesine indi. Petrol New York'ta yüzde 0.4, bakır Londra'da yüzde 0.6 ve Altın yüzde 0.2 geriledi.

Avrupa hükümetleri, Yunanistan'ın ekstra fonlama ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına ilişkin kararını gelecek haftaya erteledi ve ülkeye bütçe açığını düşürmesi için iki yıl ek süre tanıdı. Bugün Almanya'da açıklanacak olan cari ekonomik durum endeksinin 2010 yılından bu yana en düşük seviyesine inmesi bekleniyor.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik varlık tahsisi başkanı Nader Naeimi, "Piyasalar çok düşük büyümeyi fiyatlıyor ve etrafta çok fazla kötümserlik var" dedi ve "Piyasada kanaat eksikliği var" şeklinde değerlendirmede bulundu.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi euro, 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kaybetti ve güvenli varlık olarak nitelenen yen, dolar karşısında erken saatlerdeki kaybını geri aldı ve yüzde 0.4 yükselerek euro başına 100.68 yen seviyesine çıktı. Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.