Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hisse senetleri ve eruo, Avrupalı liderlerin ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'ın borç azaltma hedefi konusunda anlaşma sağlayamamaları ile birlikte düşüşünü beşinci güne taşıyıp, iki ayı aşkın sürenin en uzun süreli düşüşünü yaşarken, ispanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı haftayı aşkın süredir ilk kez yüzde 6 seviyesine yaklaştı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 06:15'te yüzde 0.4 düşerek iki ayın en düşük seviyesine indi. Aralık vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.9 düştü. Euro dolar karşısında 1.2662 dolar ile son iki ayın en düşük seviyesine indi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan yükselerek yüzde 5.96'a kadar çıktı. Metaller, Çin resmi haber ajansı Xinhua'da, emlak vergisi denemesinin genişletilebileceği yolunda çıkan haberin ardından değer kaybetti ve emtia grubunda düşüşlere öncülük etti.

Euro Bölgesi maliye bakanları dün Brüksel'deki toplantıda Yunanistan'a borçlarını "sürdürlebilir" seviyeye indirmesi için iki yıl süre verirken, IMF Başkanı Christine Lagarde buna itiraz ederek, bu sürenin 2020 yılı olması gerektiğini söyledi. Xinhua'da çıkan habere göre, Çin konut ve kalkınma bakanı, pilot bölgede denenen emlak vergisi uygulamasının genişletilebileceğini belirtti. ABD Başkanı Barack Obama, mali uçurum olarak adlandırılan konuda uzlaşmaya varabilmek için bu hafta Konre'de Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlerle biraraya gelecek.

Londra'da Thomas Miller Investment Ltd. yatırım strateji müdürü ve hisse senedi varlıklarını azaltma tavsiyesinde bulunan Abi Oladimeji, "Euro Bölgesi'ne yönelik varolma tehdidi kısa vadede sürüyor ve bu da temkinli olmanın bir nedeni" dedi ve "Hem Euro Bölgesi krizi hem de mali uçurum, finansal ve ekonomik görünüme yönelik aşağı yönlü riskler" şeklinde görüş bildirdi.