Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Euro Bölgesi maliye bakanları ile Yunanistan'ın borç yükünü aşağı çekmeye yardım stratejisi konusunda anlaşamaması sonrası değer kaybetti. Bu hareket sonucu, 10 yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi altı haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Avrupalı politika yapıcıların, Yunanistan'a, ekstra fonların nasıl sağlanacağını belirtmeden, bütçe açıklarını azaltması için fazladan iki yıllık süre vermesinin ardından yükselişini beşinci güne taşıdı. Avusturya ve Belçika tahvillerinin faizleri, yatırımcıların güvenli liman aramaları ile birlikte, rekor seviyelere düşerken, Fransa tahvilleri yükselişini dokuzuncu güne taşıyarak, 1997'den bu yana en uzun süreli çıkış dönemini gerçekleştirdi. İtalya'nın 10 yıllıklarının faizi ise son bir ayın zirvesine çıktı.

Londra'da Rabobank International sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Lyn Graham-Taylor, "IMF ve Euro grubu arasında açık bir şekilde büyük bir anlaşmazlık var" dedi ve "Bu durum riskten kaçınmayı getirdi ve İspanya tahvillerine satış geldi" şeklinde değerlendirmede bulundu.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bugün yüzde 5.96 ile 1 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra,  beş baz puan ya da 0.05 yüzde puanı artışla, Londra saati ile 10:55'te yüzde 5.94'e çıktı. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.85 faizli tahvillerin fiyatı 0.37 ya da 1,000 euro nominal değerli beher tahvil için 3.70 euro düşerek 99.33'e geriledi. İki yıl vadeli İspanyol tahvillerinin faizi altı baz puan yükselerek yüzde 3.28'e çıktı. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 3.29 ile 12 ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Euro dolar karşısında son iki ayın en düşük seviyesi olan 1.2662 doları görürken, Avrupa hisse senetleri düşüşünü beşinci güne taşıdı ve ABD hAzine tahvillerinin faizi 5 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine indi.