Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Borsa İstanbul’da VOB’un payı %5 olacak

Borsa İstanbul’un kurulmasına yönelik çalışmalarda sona gelindi. Sermaye Piyasası Kanun tasarısının önümüzdeki hafta Meclis genel kuruluna gelmesi bekleniyor. Tasarı aynen yasalaşırsa yeni borsa res’en kurulmuş olacak. Hemen ardından ise Borsa İstanbul’un ortaklık yapısına ilişkin çalışmalara başlanacak. Olası yeniden yapılandırmaya ilişkin hâlihazırda bilinenler şunlar;

-Borsa İstanbul’da çoğunluk yerli yatırımcılarda kalacak

-Borsanın bir bölümü halka açılacak

-Yabancı borsalara stratejik ortak olarak alınacak

-Ve kalanlar diğer ortaklara pay edilecek

Pazarlıklarda sorun oluşturan bölüm ise diğer ortaklıklara hangi oranda pay verileceği üzerinde yoğunlaşıyor. Zira Borsa İstanbul’un altına alınacak olan VOB ortaklarının, yeni borsada hangi oranda temsil edileceği üzerinde uzun süredir pazarlıklar sürüyor. Konu hakkında VOB Başkanı Işınsı Kestelli, “Bizim açımızdan henüz pazarlıklar sona ermedi. Ama gelinen noktada Borsa İstanbul’da VOB’un payının yüzde 5 olması düşünülüyor. Bu durumda örneğin bizim (İzmir Ticaret Odası’nın) payı yüzde 1 olmayacak. Bu kadar komik bir oran” dedi.

Bundan anlaşıldığı üzere, yeni yapıda başta TOBB olmak üzere mevcut VOB ortaklarının payı “temsili” seviyeye düşürülmüş olacak. Ayrıca VOB’a Çetin Ali Dönmez’den boşalan koltuğa yeni bir ismin Genel Müdür olarak da atanmayacağı öğrenildi.
 
Borsalar, Borsa İstanbul'u istiyor

Borsa İstanbul’un müstakbel ortakları daha şimdiden sıraya girmiş durumda. New York Borsası, Singapur Borsası ve Deutsche Börse şimdiden ortaklıkla ilgilendiklerini açıkladılar.

Önemli bir dipnot daha: New York Borsası Türk hisse senetleri üzerine çıkarılacak tek hisse kontratlarının kendi borsalarında işlem görmesi için çalışma başlatmış durumda. İMKB ile yapılan çalışmalar şimdilik gizli tutuluyor. Ancak New York Borsası’nın en önemli Türk şirketlerinin kontratları üzerine çalışmalarını 2013’ün başlarında tamamlayabileceği belirtiliyor.
 

Bloomberg HT Editör

Kerim Karakaya

kkarakaya@bloomberght.com