Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizi görüşmelerinde AB liderleri ile Yunanistan'a ekstra 2 yıl verilmesinden ötürü anlaşmazlık yaşamasının ardından IMF Başkanı Christine Lagarde, 10 yıl önce yaşadıkları krizden daha güçlenmiş şekilde çıkan 3 Güney Asya ülkesini ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Malezya'dan başlayarak,  Filipinler ve Kamboçya'da devam edecek olan Lagarde'ın ziyaretleri, bazı ülkeleri IMF'nin kemer sıkma paketlerini uygulamak zorunda bırakan 1997'deki Asya finansal krizinin ardından bu ülkeler ile IMF arasındaki bağların artırılmasını hedefliyor. Fon şimdi, IMF'nin finansal desteğine bağımlılığını azaltarak dünya ekonomisinin güçlenmesine yardımcı olan bölge üzerindeki etkisini  korumaya çalışıyor.

IMF'nin eski Çin birimi başkanı Eswar Prasad, Büyük Depresyon'dan bu yana görülen en büyük finansal krizde IMF'nin yardımına ihtiyaç duymamış olan bu ülkelerin, gelecekteki şokları kendi başlarını aşabilmek için bölgesel birlikleri desteklediğini ve Döviz rezervlerini güçlendirdiğine dikkat çekti.

Washington'daki Brookings Institution'ın kıdemli analistlerinden Prasad, IMF'nin karşısındaki en büyük riski, "fonun artık bölgede hem danışmanlık hem de parasal anlamda sunabileceklerinin sınırlı olduğunun düşünülmesi" şeklinde ifade etti.

Öte yandan IMF Başkanlığı'nın 17. ayında Avrupa'daki borç krizinden tükenmiş olan Lagarde için bu ziyaret, ABD ve Kanada adım atmazken, fona bu yıl toplamda 461 milyar dolar sağlayan Malezya ve Filipinler'e bir teşekkür ziyareti anlamı da taşıyor.