Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nikkei 225 Endeksi'nin 7 gün süren kayıp döneminin ardından endeksteki volatilitenin Şubat 2011'den bu yana en düşük seviyesine gerilemesiyle Tokyo Borsası kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi.

Enerji şirketleri düşük petrol fiyatlarının etkisiyle düştü. Rafineri şirketleri Cosmo Oil Co. ve JX Holdings Inc. yüzde 1.7'nin üzerinde değer kaybetti. Makina üreticisi THK co., kazanç tahminini düşürmesi sonrasında yüzde 2.9 geriledi. Sharp Corp., Kyodo News'in Intel Corp.'un televizyon üreticisi şirkete 40 milyar yen yatırım yapabileceğini yazması sonrasında yüzde 7.9 değerlendi ve Nikkei 225 Endeksi'ndeki kazançlara öncülük etti. Cep telefonu operatörü KDDI Corp., satışların beklenti üzerinde gelebileceği haberi sonrasında yüzde 1.3 primlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1'in altında kazançla 8,663.71 puana yükseldi. Nikkei Volatilite Endeksi yüzde 1.8 kayıpla 16.87 puana gerileyerek 3. gününde de düştü ve son 21 ayın en düşük fiyat dalgalanmasına işaret etti. Geniş kapsamlı Topix Endeksi 722.51 puanda seyretti.

Bireysel faktörlerin hisseleri hareket ettirdiğini, ancak yön vermediiğni belirten Mizuho Asset Management Co.'nun hisse senedi araştırma müdürlerinden Yoshihisa Okamoto, "Kazançlardaki bozulma piyasada daha önceden bir miktar piyasada fiyatlandı ve hisseleri daha fazla aşağı çekecek bir kataliz olmayacak. Nikkei 8,600 yen seviyesine kadar gerileyerek, değerlemenin en düşük sınırına yaklaştığına işaret ediyor. Diğer yandan piyasaları yukarı taşıyacak bir kataliz de yok" dedi.

Nikkei 225 Endeksi bugüne kadar devam eden 7 günlük düşüşünde yüzde 4 geriledi ve Nisan'dan bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük güniçi ortalamasının yüzde 30 altında seyretti.

Topix Endeksi, beklentinin altında kalan şirket kazançlarının etkisiyle 19 Ekim'den bu yana yüzde 4.2 düşüş kaydetti. Endeksteki hisseler, defter değerlerinin 0.9 katından fiyatlanıyor.