Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz Telegraph gazetesi, mali uçurumun ABD'yi depresyon ve yüksek işsizlikten köşeye sıkışmış bir ekonomiye sahip olan Euro Bölgesi'ne döndürebileceğini söyledi.

Bazılarının ABD'nin bütçe açığını azaltması gerektiği argümanını savunduğunu, ancak hükümetlerin borçlarını azaltma çabalarının Euro Bölgesi'nde çok kötü sonuçlar doğurmuş olduğunu söyleyen Telegraph yazarı Ambrose Evans-Pritchard, borçları azaltmaya yönelik politikaların, borç yükünü düşürmek yerine yükselttiğine dikkat çekti.

İspanya ve Yunanistan'da yüzde 25'lerin üzerinde, Portekiz'de yüzde 15.7 ve Euro Bölgesi genelinde yüzde 11.6'da seyreden yüksek işsizlik oranı, depresyon seviyelerine işaret ediyor. Yunanistan ve İspanya'da yüzde 50'yi aşan genç nüfus işsizliği ise İtalya'da yüzde 35.1 ve Fransa'da yüzde 25.7'lerde geziniyor.

Ekonomist Peter Diamond'ı alıntılayan Evans-Pritchard, ülke ekonomileri ile birlikte bu gençlerin yaşam ve gelecek gelirlerinin yıllar boyunca "hasarlı" olacağını söyledi.

Evans-Pritchard, gelecekteki işgücü kaybına dikkat çekerek, "Ekonominin üretim potansiyeline, dolayısıyla borç oranlarına,  verebileceğiniz daha büyük kötülük neredeyse yok" dedi.

İşsiz gençlerin 21. yüzyılda gereken mesleki yeteneklerinin eksik kalacağını söyleyen Evans Pritchard, asıl sorun işsizlikken, Euro Bölgesi liderlerinin büyük hükümet borcuna karşı mücadele ettiğini belirtti.

Evan-Pritchard, "Bir nesile zarar veriyorlar. Bütçe açıkları, tahmin edilenin çok altında da olsa azalıyor, ancak işsiz ordusunun mesleki yetersizliği tavana çıkıyor" ifadelerini kullanarak, ABD'nin de benzer yanılgıya düşmesinin "çifte trajedi" olacağını savundu.