Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar Ekim ayında, bazı satıcılar üzerinde olumsuz ve bazıları üzerinde olumlu etkisi olan süper fırtına Sandy'nin de etkisi ile, geriledi. Böylelikle, perakende satışlar son dört ayda ilk kez geriledi.

Perakende satışlar, Eylül ayında yüzde 1.3 arttıktan sonra, Ekim ayında yüzde 0.3 geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 83 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 düşmesi bekleniyordu. ABD Ticaret Bakanlığı, Sandy Kasırgası'nın etkilediği bölgelerden veri toplayabildiklerini, ancak bunun etkileierini rakamsal hale getiremediklerini kaydetti.

General Motors Co. ve Ford Motor Co. gibi şirketler, geçen ay satışlarda görülen düşüşlerin muhtemelen geçici olduğunu kaydettileri. Zira Sandy Kasırgası sonrası toparlanma ile birlikte, daha olumlu istihdam görünümü, yükselen konut fiyatları ve daha sağlıklı finansman durumu, yılsonundaki alışveriş dönemi yaklaşırken, hanehalkı güveninin artmasına neden oluyor. Ekonominin yüzde 70'ini kapsayan tüketici harcamalarındaki süregelen artışlar, işletme yatırımlarındaki yavaşlamayı dengeliyor.

Pepper Pike, Ohio'da ClearView Economics LLC başkanı Ken Mayland, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Fırtına öncesi alımlar ile fırtına sırasında ve sonrasındaki durumu karşılaştırmak çok zor" dedi ve "Ağustos ve Eylül rakamları oldukça güçlüyfü ve daha önceki aylar zayıftı. Bu nedenle, doğru bunların ikisi arasında bir yerde" şeklinde görüş belirtti.