Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-Altın daha çok teşvik beklentisiyle çıkışta

Altın, zayıf çıkan ABD ekonomik verilerinin Fed üzerindeki parasal genişlemeyi artırma baskısını yükselteceği söylentileriyle beraber yükseldi.

Aralık vadeli altının onsu yüzde 0.1 yükselerek New York saatiyle 10:04'te Comex'te 1,726.20 dolardan işlem gördü. Fiyatlar bu yıl genelinde düne kadar yüzde 10 yukarıdan izliyor.

-Petrol vadelileri dalgalı seyrediyor

Petrol fiyatları, Ekim ayında düşen ABD perakende satışları ve beklenenden iyi çıkan gelirlerin ekonomideki iyimserliği artırmasıyla New York işlemlerinde dalgalı bir seyir izledi.
Aralık vadeli ham petrolün varili 19 cent düşerek New York saatiyle 09:49'da 85.19 dolar oldu. Fiyatlar bu yıl genelinde yüzde 14 aşağıda seyrediyor.

Aralık vadeli Brent petrolün varili ise Londra merkezli ICE Futures Europe'da 31 centlik yükselişin ardından 108.57 dolardan işlem gördü.

-Yen erken seçim söylentisiyle düştü

Yen, Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda'nın parlamentoyu dağıtarak anketler tarafından kendi Demokratik Parti'sinin kaybedeceği öngörülen seçimler için yolu açmasının ardından dolar karşısında son iki ayın en sert düşüşünü yaşadı. Yen, New York saatiyle 09:15'te yüzde 1.1 gerileyerek 80.21 dolara inerken, 14 Eylül'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmiş oldu. Yen yine yüzde 1.4'lük değer kaybıyla euro karşısında 102.31 yene gerilerken, dolar ise yüzde 0.3 değer kaybederek euro karşısında 1.2748 dolara indi.

-Avrupa hisseleri 3 ayın en sert düşüşünü yaşadı

Avrupa hisseleri, sanayi üretiminin son üç yılın en sert düşüşünü yaşaması, Yunanistan'daki resesyonun daha da derinleşmesi ve şirket verilerinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması üzerine son altı günde 5. kez düşüş yaşadı. Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saatiyle 16:31'de yüzde 0.7 düşüşün ardından 268.61 puandan kapanırken, ABD Başkanı Barack Obama'nın tekrar seçilmesinden bu yana yaşadığı kayıpları yüzde 2.2'ye çıkardı.

-ABD'de perakende satışlar düştü

ABD'de perakende satışlar Ekim ayında, bazı satıcılar üzerinde olumsuz ve bazıları üzerinde olumlu etkisi olan süper fırtına Sandy'nin de etkisi ile, geriledi. Böylelikle, perakende satışlar son dört ayda ilk kez geriledi.
Perakende satışlar, Eylül ayında yüzde 1.3 arttıktan sonra, Ekim ayında yüzde 0.3 geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 83 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 düşmesi bekleniyordu. ABD Ticaret Bakanlığı, Sandy Kasırgası'nın etkilediği bölgelerden veri toplayabildiklerini, ancak bunun etkileierini rakamsal hale getiremediklerini kaydetti.

-ABD'de üretici fiyatlarında beklenmedik düşüş

ABD'de toptan eşya fiyatları Ekim ayında, enerji ve motorlu araç maliyetlerinin düşmesinin etkisi ile düştü ve son beş ayda ilk kez aşağı yönde hareket etti.

Üretici fiyatları endeksi (ÜFE), Eylül ayında yüzde 1.1 arttıktan sonra Ekim ayında yüzde 0.2'lik bir düşüş gerçekleştirdi. Bloomberg News'un anketine katılan 73 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 artış göstermesi bekleniyordu. Volatil gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek üretici fiyatları endeksi de yüzde 0.2 düştü ve Kasım 2010'dan bu yana ilk düşüşünü gerçekleştirdi.

-İtalya'da borçlanma maliyetleri 2 yılın en düşüğünde

İtalya Hazinesi bugünkü ihalede üç yıl vadeli tahvilleri iki yılı aşkın sürenin en düşük faizi ile sattı ve borçlanma ihalelerine yönelik talebin artmasının avantajını 15 yıldan daha uzun vadeli kağıtların satışı için de kullandı.

Roma merkezli Hazine 3.5 milyar euroluk (4.5 milyar dolar) gösterge 3 yıl vadeli tahvilleri yüzde 2.64 faizle sattı. Aynı menkul kıymet, 11 Ekim'deki ihalede yüzde 2.86 faizle satılmıştı. İhaleye, satış miktarının 1.5 katı alım teklifi geldi. Önceki ihalede bu oran 1.67 katı düzeyindeydi. Hazine ayrıca 1.5 milyar euroluk 2023 ve 2029 vadeli menkul kıymetlerin ilk arzını gerçekleştirdi. Bu, Mayıs 2011'den bu yana, 15 yılı aşan vadeli ilk menkul kıymet arzı oldu.