Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın geçtiğimiz ayki toplantı tutanakları, yetkililerin, Twist Operasyonu'nun sonlanmasının ardından aylık tahvil alımlarının önümüzdeki yıla uzanmasının gerekebileceği görüşünde olduğunu gösteriyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin 23-24 Ekim tarihli toplantısının tutanaklarına göre hatırısayılır sayıda politika yapıcı, önümüzdeki yılda da büyük ihtimalle tahvil alımlarının devam edeceğini düşünüyor. Politika yapıcılar ayrıca tahvil alımlarının, ekonomik verilere bağlanması fikrine giderek daha da ısınıyor.

Fed, Twist Operasyonu programı altında 45 milyar dolarlık kısa vadeli Hazine varlığını, uzun vadeli tahviller ile değiştiriyor. ABD Merkez Bankasu buna ek olarak büyümeyi desteklemek ve işsizliği azaltmak üzere 3. tur parasal genişleme programı altında her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili satın alıyor.

Ancak Twist Operasyonu, Fed'in neredeyse tüm kısa vadeli tahvil stoğunu tüketmesiyle Aralık'ın sonunda bitecek. TD Securities'in kıdemli ABD stratejistlerinden Mikkan Mulraine, FOMC'un toplantı tutanaklarının, bankanın Aralık'tan sonra da her ay doğrudan Hazine tahvili almayı sürdürebileceğine işaret ettiğini söyledi.

Bu hamlenin QE3'ü, her ay 85 milyar dolarlık mortgage ve Hazine tahvillerini içeren tam kapsamlı bir tahvil alım programı haline getireceğine dikkat çeken Mulraine, bu oranda yapılacak alımların en azından 6 ay devam edebileceğini ifade etti.