Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya dışındaki Asya Borsaları, ABD'deki bütçe açığı çekişmesinin küresel büyümeyi yavaşlatabileceği endişesiyle 2 ayın en düşüğüne geriledi.

Dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd. yüzde 1.8 değer kaybıyla 6. gününde de geri adım atarak Temmuz'dan bu yana en uzun süreli düşüşüne işaret etti. Çin'in en büyük internet şirketi Tencent Holdings Ltd., kazançların beklentinin altında kalması üzerine yüzde 4.9 düştü. Japon Nippon&Steel & Sumitomo Metal Corp. yüzde 4.8 primlendi.

Japonya dışındaki Asya borsaları yüzde 0.9 kayıpla 434.64 puana geriledi ve Eylül'den bu yana en düşük düzeyine işaret etti. Çin Komünist Partisi'nin yeni liderinin Xi Jinping olması sonrasında Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi yüzde 0.8, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Japon Nikkei 225 Endeksi, yendeki düşüşün ardından yüzde 1.8 geriledi.

Mali uçurumun dünya genelinde yatırımcılar ve piyasalar için belirsizliğe neden olduğunu belirten Northern Trust Global Investment'ın Asya-Pasifik ve Avrupa CEO'su Wayne Bowers, "Bu negatif geri besleme döngüsü tüketim, bireysel güven ve şirket yatırımlarını olumsuz etkiliyor" dedi.

Standard&Poor's 500 Endeks vadelileri yüzde 0.2 yükseldi. S&P 500 Endeksi dün yüzde 1.4 gerilerken, Dow Jones Endeksi de Haziran'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti.