Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'nın önümüzdeki ayki seçimlerinin iktidarı, parasal genişleme önlemlerinin artmasını savunan muhalefet partisine devredeceği düşüncesi üzerine yen 6 ayın en düşük seviyesine işaret etti.

Yen, seçimlerden bugün Japonya Merkez Bankası'nın sınırsız parasal genişleme uygulaması çağrısında bulunan Shinzo Abe'nin galip çıkacağı spekülasyonu üzerine Mart'tan bu yana en büyük 2 günlük satışını gördü. Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan ve 2. çeyreğinde de daralma kaydettiği tahmin edilen büyüme verilerinin öncesinde euro önemli para birimleri karşısında değer kaybetti. Dolar Endeksi, Gazze Şeridi'ndeki gerilimin güvenli varlık taleplerini artırması üzerine 2 ayın zirvesine tırmandı.

Barclays Plc'nin Döviz stratejistlerinden Yuki Sakasai, yenin, Japonya'daki seçimlerin BOJ'un daha fazla teşvik uygulamasını savunan Abe'den yana sonuçlanacağı spekülasyonunun etkisiyle dolar karşısında satış gördüğünü söyledi.

Yen, dolar karşısında 80.83 seviyesinden 26 Nisan'dan bu yana en düşük düzeyini kaydetti. Japon yeni son 2 günde yüzde 1.8 değer kaybederek Mart'tan bu yana en büyük kaybına işaret etti. Yen, euro karşısında da yüzde 0.7 zayıflayarak 102.88'den işlem gördü. Euro, dolar karşısında büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 1.2736'dan işlem gördü.

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda dün parlamentoyu feshedeceğini söyleyerek,  iktidarı kaybetme pahasına seçim çağrısında bulundu.