Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yoshihiko Noda'nın bugün ilan ettiği önümüzdeki ayki seçimler için yapılan anketlerde lider görülen Japonya'nın muhalefet partisi lideri Shinzo Abe, Japonya Merkez Bankası'nın üzerindeki sınırsız parasal genişleme baskısını artırdı.

Ekonomideki en büyük sorunun uzayan deflasyon ve güçlü yen olduğunu vurgulayan Liberal Demokrat Parti'nin genel başkanı Abe, bugün Tokyo'da yaptığı konuşmasında, "Piyasalar yalnızca sınırsız parasal genişleme uygulanırsa tepki vermeye başlayacak" dedi.

Abe'nin açıklamalarının ardından piyasanın, LDP'nin 16 Aralık'ta iktidara gelmesi hâlinde merkez bankasının daha fazla teşvik uygulama ihtimalini fiyatlamaya başlamasının ardından yen, dolar karşısında 6 ayın en düşüğüne geriledi. RBS Securities Ltd. ve JPMorgan Chase&Co., Japonuya Merkez Bankası'nın Aralık'ta bu yıl 5. kez parasal teşviklerini artırmasını bekliyor.

BOJ'un daha agresif olmasının gerekeceğini söyleyen NLI Research Institute'ün başekonomisti Yasuhide Yajima, piyasaların Abe'nin parasal genişleme söylemlerine duyarlı olacağını öngördü.

Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda dün parlamentoyu feshedeceğini söyleyerek,  iktidarı kaybetme pahasına seçim çağrısında bulundu.

Abe'nin açıklamalarının ardından yen, dolar karşısında 80.95 seviyesinden 26 Nisan'dan bu yana en düşüğünü kaydetti. Yen, yeni hükümet spekülasyonu üzerine yüzde 1.1 geriledi.