Obama yeni döneme yeni ekiple başlayacak
Obama'nın dışişleri, savunma, adalet, hazine bakanları ile CIA başkanlığına kimi getireceği merakla bekleniyor
ABD Başkanı Barack Obama'nın yeni kabinesi için bazı isimler şimdiden öne çıktı. Hillary Clinton'dan boşalacak ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğu için en popüler isimler ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, Demokrat senatör John Kerry ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon. Savunma Bakanlığı için de senatör Kerry'nin yanı sıra, eski Savunma Bakanlığı Müsteşarı Michele Flournoy ve şu anki Savunma Bakan Yardımcısı Ashton Carter'ın isimleri anılıyor.
Obama'nın seçimleri kazanmasının ardından, kabine değişikliğine 2 ay daha zaman olmasına karşın, şimdiden bazı isimler konuşulmaya başladı. Kabinesindeki bazı isimlerin ayrılmayı planlaması nedeniyle, Obama'yı önümüzdeki günlerde zorlu seçimler bekliyor.
En fazla merak edilen görevlerin başında, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Cliton'ın görevine devam etmeyeceğini açıklaması nedeniyle dışişleri bakanlığı geliyor.
Bu konuda özellikle bazı isimler ön plana çıkıyor. Bunlardan en popüler görüneni, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice. Ancak Rice şu anda, Libya'nın Bingazi kentindeki ABD konsolosluğuna saldırı sonrasındaki açıklamaları nedeniyle Kongre'deki Cumhuriyetçilerin hedefinde. Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsay Graham, Rıce'ın Dışişleri Bakanlığı'na aday gösterilmesi halinde, adaylığını bloke edeceklerini belirtiyor. Ancak, Obama'nın Cumhuriyetçilere aldırış etme niyetinde olmadığı görülüyor.
Dışişleri bakanlığına kimin getirileceği kararını henüz vermediğini belirten Obama yine de, ''Eğer ben, ABD'ye dışişleri bakanı olarak hizmet edecek en iyi kişi olduğuna kanaat getirirsem, Rice'ı (dışişleri bakanı olarak) aday gösteririm'' diyerek, Cumhuriyetçilere sert çıktı ve Rice'ı listesinden çıkarmadığı mesajını vermiş oldu.
-Senatör Kerry de dışişleri bakanı olmak istiyor
ABD Dışişleri Bakanlığı koltuğu için adı geçen diğer bir isim deneyimli Demokrat senatör John Kerry. Kerry'nin kendisi de bu göreve istekli görünüyor.
Daha önce 2004'te başkanlık için yarışan Vietnam gazisi Kerry, Obama'nın kampanyasında etkin görev almış, hatta açık oturumlara hazırlanırken provalarda, Obama'nın karşısında Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Mitt Romney'yi oynamıştı.
Ancak, Kerry konusunda Obama'yı bekleyen bir zorluk var. Demokrat Parti için özellikle de önümüzdeki dönemdeki reformları hayata geçirmede, Kongre'deki her bir üyenin oyu değerli olacak. Bu noktada, Obama'nın Kerry'yi kabinesine alması halinde, Senato'da Kerry'den boşalan koltuğu Cumhuriyetçilere kaptırabilme riskleri var. Dolayısıyla Kerry seçimi Senato'da bir oyu riske etmek anlamına geliyor ki, bu Obama için çok stratejik ve kritik bir karar.
Bazı uzmanlara göre ise Demokratların bu seçimde Senato'da iyi bir koltuk sayısı elde etmiş olması, Obama'yı karar verirken biraz da olsa rahatlatacak.
Dışişleri Bakanlığı koltuğu için adı geçen diğer bir aday ise, Obama'nın güvendiği isimlerden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon. Ancak, Donilon'ın çok kamera karşısına çıkmayan ve Rice ve Kerry kadar siyaset içinde olmayan biri olmasının kendisi açısından dezavantaj oluşturduğu yorumları yapılıyor.
Bunun yanında dışişleri için adı geçen diğer isimler, eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, ABD'nin eski Pekin büyükelçisi Jon Huntsman ve eski Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel.
-Savunma bakanı kim olacak?
Savunma Bakanı Leon Panetta'nın da bir süre daha görevinde kalmayı sürdürebileceği ama çok da kalıcı olmaya niyeti olmadığı yorumları yapılıyor. Panetta'nın da kabineden ayrılması halinde Obama'nın bu göreve de yeni bir isim bulması gerekecek.
Senatör Kerry'nin adı bu koltuk için de geçiyor. Özellikle de New York Times ve Washington Post'un Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberlerinde, Kerry'nin dışişleri bakanlığından çok savunma bakanlığına düşünüldüğü ifade ediliyor.
Ama Kerry'nin yanı sıra eski Savunma Bakanlığı Müsteşarı Michele Flournoy ve Savunma Bakan Yardımcısı Asthon Carter'ın isimleri de adaylar arasında telaffuz ediliyor.
-Hazine ve adalet bakanlıkları ile CIA
Obama'nın, evlilik dışı ilişki skandalı nedeniyle görevinden istifa eden CIA Başkanı David Petraeus'un yerine de önümüzdeki günlerde birini bulması gerekecek. Bu noktada da öne çıkan isim Obama'nın terörle mücadele baş danışmanı John Brennan.
Obama'nın, Petraeus ile ilgili açıklamasında, CIA başkanlığına vekalet edecek Michael Morell ile ülkenin güvenli kalmaya devam edeceğine yönelik sözleri hatırlandığında, Petraeus'un yerini Morell ile doldurabileceği de ihtimaller arasında.
Hazine Bakanı Tim Geithner da kabinede yer almayabileceğinin sinyallerini veriyor. Obama'nın Geithner yerine, ekonomi ve bütçe konularında uzman bir isim olan Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Jack Lew'u getirmesi yüksek olasılık olarak görülüyor. Bu olursa, haliyle Beyaz Saray'da Lew'un yerinin de doldurulması ihtiyacı ortaya çıkacak.
Adalet Bakanı Eric Holder da yeni dönemde kabinede kalmaya çok istekli görünmüyor. Eğer Holder devam etmezse, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano'nun onun yerini alabileceği yorumları mevcut.
Ancak, Adalet Bakanlığı koltuğu için adı geçen diğer bir isim, Demokrat Parti'nin kurultayındaki ana konuşmacılardan biri olan Massachusetts Valisi Deval Patrick. Bunun yanında, Rhode Island senatörü Sheldon Whitehouse'un da adı bu görev için konuşuluyor.
-Adı geçenler hep yakın çevresinden
Obama'nın yeni kabinesi için adı geçenler genellikle Obama'nın yakın çevresindeki isimler. Bu da bazı çevrelerde eleştirilere neden oluyor.
Özellikle, Obama'nın Cumhuriyetçilerle uzlaşı ve birlikte çalışma anlayışı geliştirmesi noktasında, kabinesine daha önce eski Savunma Bakanı Robert Gates gibi isimleri dahil etmesi gibi yine ılımlı Cumhuriyetçileri ekibine alabileceği belirtiliyor. Ancak, şu ana kadar Colin Powell, Chuck Hagel ve bu yılki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin aday adayı olan Jon Huntsman dışında kabine için ismi geçen bir Cumhuriyetçi olmadı.
Bunun yanında, Obama'nın ekonomi alanında iş dünyasından isimleri de kabinesine alması gerektiği yönünde telkinler de var.
Obama'nın tüm bu yorumlar ve eleştiriler karşısında yeni kabinesiyle ilgili kararları alması için, ikinci dönemine resmen başlayacağı Ocak ayına kadar vakti bulunuyor.
AA