Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yeni liderlerini seçen Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou xiaochuan'ın görevinden ayrılması ve en üst düzey maliye yetkilisi Wang Qishan'ın yeni bir görev üstlenmesiyle Çin, ekonomi yönetimini de yeniliyor.

Zhou, Ticaret Bakanı Chen Deming ve Maliye Bakanı Xie Xuren'in adlarının dün Komünist Parti'nin merkez komitesinde geçmemesi, yetkililerin büyük ihtimalle görevlerinden ayrılacağının sinyalini verdi. Çin'in bugün açıklanan en üst düzey karar mercii Politbüro Daimi Encümeni'nde Xi Jinping ve Li Keqiang yer alıyor.

Onyılda bir yapılan güç değişimiyle kararlaştırılan Çin'in yeni liderleri, faiz düzeninin değiştirilmesi ve devlet kontrolündeki tekellerin dağıtılması gibi reformların hızını da belirleyecek. Politbüro Daimi Encümeni, yedi çeyrek üst üste yavaşlamasının ardından toparlanma sinyalleri veren dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin siyasi yönüne dair daha net kanıtlar sunacak.

"En büyük zorluk, bir yandan bankalarda istikrarı sağlayıp, ucuz banka kredilerine bağlı olan devlet kontrolündeki kuruluşlarda çok fazla sorun yaratmadan finansal sektördeki reformları sürdürmek olacak" diyen capital Economics Ltd.'ın Londra'daki ekonomistlerinden mark Williams, farklı destek gruplarının, finansal regülatörler ile merkez bankasını ayrı taraflara ittiğine dikkat çekti.