Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doğu Asya ülkelerinin açıklamaya hazırlandığı gayrisafi yurtiçi hasıla rakamları, Çin ve ABD'den gelen toparlanma sinyallerinin ihracat taleplerini canlandırmasıyla, yavaşlamanın sonuna gelindiğine işaret edebilirç

Bloomberg ekonomistleri yarın büyüme rakamlarını açıklayacak olan Hong Kong'un ikinci çeyrekte yavaşlamasının ardından geçtiğimiz çeyrekte artış bekliyor. Diğer anketler Malezya ve Tayland'ın büyümesinin gevşemiş, Singapur ekonomisindeki daralmanın ise ilk tahminlerden daha kötü olabileceğine işaret ediyor. Moody's Analytics, Citigroup Inc. ve Australia&New zealand Banking Group, Asya'nın büyümesinde bu çeyrekte toparlanma öngörüyor.

Birçok ekonominin 3. çeyrekte en kötü büyüme rakamlarını açıklamasıyla, Asya genelinde ekonomi döngüsünün büyük olasılıkla dip noktasına ulaşmış olduğuna dikkat çeken Moody's Analytics'in ekonomistlerinden Glenn Levine, "Teşvik önlemlerinin Çin'deki talebi desteklemeye ve ABD'de de toparlanma meyvelerini vermeye başlaması, 2013'ün bölge için daha iyi olacağı anlamına geliyor" dedi.

ABD'de konut taleplerinin güçlenmesi ve Çin'de fabrika üretiminin hızlanmasının, dünyanın en büyük iki ekonomisinin küresel ekonomiyi yıl ortasındaki yavaşlamasından yukarı taşıyabilmesiyle Güney Kore wonu ve Tayvan doları öncülüğündeki birçok Asya parası son 3 ayda değerlendi. Tayvan ve Filipinler'in Ekim ayındaki faiz indirimleri büyümedeki acil risklerin altını çizerken, bölgenin geri kalanında parasal genişleme baskıları azaldı. Singapur ve Endonezya son para politikası toplantılarında faiz indirimlerinden kaçındı.

Asya'da an itibariyle daha fazla genişleme olasılığının çok olmadığını belirten ANZ'nin ekonomistlerinden Aninda Mitra, "Ülkelerde varlık fiyatları ve enflasyon baskıları artmaya başladı. Bu sebeple dikkatli olunması gerekiyor" dedi.