Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bu yılın Eylül ayında 494 milyon dolar, 9 ayında da 10 milyar 86 milyon dolar uluslararası doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.

Ekonomi Bakanlığı, Eylül ayına ilişkin ''Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri'' bültenini yayımladı.

Buna göre, uluslararası doğrudan yatırım girişi, Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,4 azalarak 494 milyon dolara gerilerken, Ocak-Eylül döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,1 düşerek 10 milyar 86 milyon dolar oldu.

Eylül ayında uluslararası yatırımcıların Türkiye'deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, 312 milyon dolar olarak hesaplandı. Söz konusu nakit sermaye girişinin 266 milyon dolarlık bölümü AB ülkelerinden kaynaklandı.

-Sermaye girişi-

Bu yılın Ocak-Eylül döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişleri kaleminde yer alan sermaye girişi 7 milyar 974 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Söz konusu uluslararası doğrudan yatırım girişinin 3 milyar 696 milyon doları imalat sanayi sektöründen, nakit sermaye girişinin yüzde 77,3'ü AB ülkelerinden kaynaklandı.

-Uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı-

Eylül ayında 46 uluslararası sermayeli şirket kuruldu. 2 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Ocak-Eylül döneminde de bin 173 uluslararası sermayeli şirket ve şube kurulurken, uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşen yerli sermayeli şirket sayısı 108 oldu.

Bin 281 uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret sektörü olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ile ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulundukları belirlendi.

Aynı dönemde kayıtlı sermayesi 500 bin doların üzerinde olan 109 uluslararası sermayeli şirket, şube kuruluşu ile yabancı ortak iştirakine imza attı.

Bu şirketlerin 44'ü toptan ve perakende ticaret, 15'i gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri, 10'u inşaat sektöründe faaliyette bulunuyor.

Anılan bin 281 şirketin 458'i AB ülkeleri, 497'si Yakın ve Orta Doğu ülkeleri, 142'si de ise Avrupa ülkeleri ortaklı şirketler.

-Türkiye'deki uluslararası sermayeli şirketler-

Eylül ayı sonu itibariyle 25 bin 436 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu. 5 bin 455 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşti.

Toplam 30 bin 891 uluslararası sermayeli şirketin, başta toptan ve perakende ticaret olmak üzere, gayrimenkul kiralama ve iş faaliyetleri ve imalat sanayi sektörlerinde faaliyette bulundukları görüldü.

-Yatırım projeleri-

Eylül ayında Ekonomi Bakanlığı tarafından yatırım teşvik belgesi düzenlenen 19 proje kapsamında yaklaşık 453,4 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörüldü.

Böylece 9 aylık dönemde belgelendirilen yatırım projesi sayısı 161'e, belge kapsamındaki yatırımların tutarı da 4,6 milyar dolara ulaştı.

AA