Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sanayi üretimi Ekim ayında, Sandy Kasırgası'nın Kuzeydoğu bölgesinde elektrik kesintilerine yol açmasının etkisi ile, beklenmedik bir şekilde düştü.

Fabrikalar, madenler ve kamu hizmet kuruluşlarının üretimi, Ekim ayında yüzde 0.4 düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin yüzde 0.2 artması bekleniyordu. Bu veri eylül ayında, revize rakamla yüzde 0.2 artmıştı. Fed, Sandy Kasırgası'nın toplam üretimi yaklaşık 1 yüzde puanı düşürdüğünü açıkladı.

ABD ekonomisinde üç yıldır görülen genişlemenin temel faktörü olan fabrikalar, Avrupa'daki resesyondan ve Asya'da yavaşlayan büyümeden kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya. Mali uçurum olarak adlandırılan 607 milyar dolarlık vergi artırımları ve harcama kısıntılarından endişe duyan şirketlerin sermaye harcamalarını daha düşürmeleri de sanayi üretimini olumsuz etkiledi.

New York'ta RDQ Economics başekonomisti John Ryding, "İmalat sanayi önceden olduğu gibi büyümenin motoru değil" dedi ve "Vergilere ilişkin belirsizlikler sermaye harcamalarını olumsuz etkiliyor ve denizaşırı sorunlar imalat sanayine zarar verdi" şeklinde yorumda bulundu.