Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Kongre liderleri ve Barack Obama arasında gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmeden taraflar, mali uçurumun nasıl çözüleceği konusunda umutla ayrıldılar.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney dün gerçekleşen toplantıyı "yapıcı" olarak tanımladı. Beyaz Saray'da gerçekleşen toplantı, daha önce bütçe konusunda bir kaç kez daha toplanan fakat farklılıklarını bir kenara koyamayan liderlerin aynılarını bir araya getirdi. Bill Clinton'ın eski şef Kongre lobicisi Patrick Griffin, "Buradaki çok daha farklı bir ton ve bu da çok umut verici bir işaret. Fakat anlaşmanın dört köşesini de tamamen görmek için çok uzun mesafe kat etmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Vergi artırımına karşı çıkan Cumhuriyetçi ve sosyal ödeme kesintilerine karşı çıkan Demokrat liderlerin bir anlaşmaya varması durumunda, bu anlaşma konseptinin önce yasaya dönüştürülmesi ve daha sonra da Kongre'ye gönderilmesi gerekecek.

Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, Bloomberg'e yaptığı açıklamada "Gelinen noktada söylemelerini bekleyebileceğimiz şeyleri söylediler; bu konuyu halletmekte kararlıyız; en yakın zamanda halletmek istiyoruz; sonuçlarının çok ciddi olabileceğini biliyoruz gibi şeyler" ifadelerini kullandı.