Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Başkan Barack Obama ve Kongre liderlerinin 607 milyar dolarlık mali uçurum konusunda anlamaya varamayacakları endişesiyle Haziran ayından bu yana en sert haftalık düşüşünü yaşadı.

EON AG kazanç beklentilerini düşürmesinin üzerine yüzde 16 değer kaybederken, Vodafone Group Plc yüzde 5.9 geriledi. SBM Offshore NV, 2012 yılında satış beklentilerini karşılayamayacağını açıklayarak yüzde 19 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 2.7 gerileyerek 262.86 puandan kapandı. Endeks böylece Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alım programını açıklamasından itibaren kaydettiği kazançları silmiş oldu. Stoxx 600 aynı zamanda Obama'nın tekrar başkan seçildiği 6 Kasım'dan bu yana yüzde 4.3 düştü.

RMG Wealth Management LLP şef yatırım yetkilisi Stewart Richardson, "Mali uçurumu idare edebilmenin yolu kısa vadede çok dikkatli olmaktan geçiyor. Seçimden hemen sonraki gün hisselerde bir başka büyük düşüş gördük ve bu bize piyasaların aşağı yönlü baskılara karşı hassas olduğunu gösterdi ki bu hareket hafta boyunca devam etti" dedi.

Mali uçurumun, dünyanın en büyük ekonomisini tekrardan resesyona sokacağı endişesi dünya genelinde hisselerde düşüşe neden oldu.