Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı maliye bakanları bu hafta Yunanistan'ın bir sonraki ödemesi konusunu çözmeyi hedefliyor. Euro Bölgesi liderlerinin çabaları, bölge ekonomisindeki zayıflık ve Uluslararası Para Fonu ile yaşanan anlaşmazlığın gölgesinde kalıyor.

Yunanistan'ın kurtarmasını sürdürme konusunda 7 gün önce anlaşmalarının ardından maliye bakanları Salı günü ikinci kez Brüksel'de bir araya gelecek. Avrupa Birliği ve IMF arasındaki Yunanistan konusunda yumuşama meselesinden kaynaklanan anlaşmazlığa ek olarak, maliye bakanları aynı zamanda vergi mükelleflerinden daha fazla para istemeden mevcut kurtarma paketini düzenlemeye çalışacak.

Tüm oyuncuların pozisyonlarını belirlemiş olmasından ötürü görüşmelerin "gergin" olacağını belirten Londra'daki Standard Chartered'ın ekonomistlerinden Thomas Costerg, Yunanistan'ın borcu meselesinin de çözülebileceğini, ancak "yapıcı açıklamaların" yer alacağını öngördü.

Euro Bölgesi'nin 17 maliye bakanının toplantısı, 3 yıldır devam eden krizle başa çıkmaya çalışırken artan işsizlik ve yavaşlayan ekonomiye karşı mücadele etmeye de çalışan AB yetkilieri arasında devam eden "çarpışmaları" da yeniden gündeme getiriyor. Maliye bakanlarının görüşmeleri 22-23 Kasım tarihlerindeki, İngiltere'nin karşı çıktığı bloğun bütçesinin tartışılacağı AB zirvesinin de altyapısını oluşturacak.

Artan işsizlik ve kemer sıkma önlemlerine karşı Avrupa genelinde 10 binlerce kişi geçtiğimiz hafta protesolar düzenlerken, İtalya'daki erken seçim ve İspanya'daki yerel seçimlerle birlikte diğer Avrupa ülkelerinin dinamiklerindeki değişiklikler yeni çatışmalara neden olabilir.

Euro maliye bakanları bu hafta, ekonomideki zayıflık ve IMF ile anlaşmazlığın gölgesinde Yunanistan'ın bir sonraki kurtarma ödemesi konusunu halletmeyi hedefliyor