Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde iktidara nükleer enerjiyi daha çok destekleyen muhalefet partisinin geleceği spekülasyonunun kamu hizmeti şirketlerini desteklemesi ve zayıf yenin ihracatçıları desteklemesi üzerine Tokyo Borsası Mart 2011'den bu yana en büyük 3 günlük rallisini kaydetti.

Toyota Motor Corp., muhalefet lideri Shinzo Abe'nin bir sonraki merkez bankası başkanı olarak enflasyon hedeflerinden yana birini seçeceğini söylemesi üzerine yüzde 1.8 değer kazandı. Shikoku Electric Power Co. yüzde 7.2 artışla kamu hizmeti şirketleri arasındaki yükselişe öncülük etti. Japan Tobacco Inc., bir maliye bakanlığı yetkilisinin, hükümetin şirketteki hisselerini satmayı erteleyeceğini söylemesi üzerine yüzde 7.1 primlendi.

Topix Endeksi yüzde 1.7 kazançla 763.78 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 7 hisse değerlendi. Topix Endeksi, iktidar partisinin, anketlerinin Liberal Demokrat Parti'nin kazanacağına işaret ettiği seçim çağrısında bulunmasından bu yana yüzde 5.7 yükseldi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6 artışla 9,166.57 puana tırmandı ve endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 30 üzerinde seyretti.

Yendeki her değer kaybının kazançlar üzerinde etkisinin olduğunu belirten Toyota Asset Management Co.'nun başstratejisti Masaru Hamasaki, kazanacağı tahmin edilen LDP'nin teşvik önlemi çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün yüzde 0.4 yukarıda seyrediyor. S&P 500 Endeksi 16 Kasım'da Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehneri mali uçurum görüşmelerinin "yapıcı" olduğunu söylemesi üzerine yüzde 0.5 yukarıda kapandı.