Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kongre ile bütçede anlaşacaklarından emin olduğunu ifade etmesi üzerine Asya Borsaları 2. gününde de yükseldi ve bölgesel endeks son 2 ayın en büyük sıçramasını kaydetti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.7 yükseldi. Sigara üreticisi Japan Tobacco Inc., hükümetin şirketteki hisse satışını erteleyeceği haberinin ardından yüzde 6.8 değer kazandı. Sörf kıyafetleri üreticisi Billabong International Ltd. ise bir şirket alımı düşüncesinde olduğunu söylemesi üzerine yüzde 10 tırmandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 kazançla 121.18 puana çıktı ve 14 Eylül'den bu yana en büyük sıçramasını yaptı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 2 hissenin üzerinde miktarda hisse senedi değer kazandı. Endeks, Obama'nın 607 milyar dolarlık harcama kesintileri ve vergi artışının önlenmesi için Cumhuriyetçi ve Demokratlar ile görüşme girişiminde bulunmasıyla ralliyi 2. gününe taşıdı. Mali uçurum olarak tabir edilen durumun önlenmemesi ABD ekonomisini önümüzdeki yıl resesyona sürükleyebilir.

ABD'de teşvik edici ve yapıcı bir dilin hakim olduğunu söyleyen UBS AG'nin Avustralya'daki biriminin yatırım stratejisi müdürü George Boubouras, piyasanın bu haftaki gerilemesinin, siyasi müzakereleri izleyen yatırımcılar için dipten alım fırsatı doğurduğunu belirtti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6 artışla Mart 2011'den bu yana en büyük 4 günlük kazancına işaret etti.