Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şanghay Bileşik Endeksi 8 haftadır ilk kez yeniden 2,000 puanın altına düştü. Endeks erken saatlerde 1,995.72 puana kadar gerilemesinin ardından Şanghay saati ile 14:17'de 2,004.97 puanda seyrediyordu.

China Vanke Co., konut fiyatlarının Ekim'de daha fazla şehirde artış kaydetmesinin ardından hükümetin emlak kontrollerini esnetmekten kaçınacağına ilişkin endişelerin etkisiyle sektör grupları arasındaki en büyük düşüşe öncülük etti. Ülkenin en büyük baijiu likörü üreticisi Kweichow Moutai Co. Mart'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

Genel olarak yerel yatırımcıların işlem yaptığı Şanghay endeksi bu yıl, Çin'in yeni liderlerinin, geçtiğimiz çeyrekte son 3 yılın en düşük büyümesini kaydetmiş olan ekonomisini yeniden hızlandırma çabalarını yavaşlatabileceği endişesi üzerine yüzde 8.9 düştü. Endeks açıklanan kazançların 11 katından fiyatlanıyor.

Endeksin, ekonomideki politika önlemlerine ilişkin belirsizlik ve yıl sonuna doğru sıkışan likiditeden ötürü 2 bin puanı test ettiğinin altını çizen West China Securities Co.'nun analistlerinden Wei Wei, "Eğer yapabiliyorsanız piyasadan çıkın ve yıl sonuna kadar bir daha girmeyin. Hâlen 2,000 ouanın altına gerileme riski devam ediyor" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi 26 Eylül'de gün içinde birkaç dakikalığına 2 bin puanın altına gerilemiş, sonraki 2 günde ise hükümetin hisseleri desteklemek üzere harekete geçeceği spekülasyonuyla yüzde 4.1 ralli yapmıştı.

Xi Jinping'in Komünist Parti'nin liderliği görevinden Hu Jintao'dan devralmasıyla Çin geçtiğimiz hafta onyılda bir kez yapılan liderlik değişiminin en önemli safhasını tamamladı.