Bloomberght
Bloomberg HT Haberler MB faiz koridorunun üst bandını düşürdü

MB faiz koridorunun üst bandını düşürdü

Merkez Bankası gecelik borç verme faizini % 9.5'ten % 9'a düşürerek faiz koridorunu daralttı

Giriş: 20 Kasım 2012, Salı 14:02
Güncelleme: 20 Kasım 2012, Salı 14:31

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 5,75'te ve gecelik borçlanma faizini yüzde 5 düzeylerinde tutarken, gecelik borç verme faizi yüzde 9,5'ten yüzde 9'a indirdi. Banka böylelikle faiz koridorunu yarım puan daraltmış oldu. Merkez Bankası ayrıca, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 9’dan yüzde 8,5’e düşürdü.

Banka'dan yapılan açıklamada, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranının yüzde 0 düzeyinde sabit tutulduğu ve borç verme faiz oranının yüzde 12,5’ten yüzde 12’ye düşürüldüğü duyuruldu.

Merkez Bankası, yaptığı açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etttiğini, yurt içi nihai talebin ılımlı seyretmeye devam etttiğini, ihracatın ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini koruduğunu belirterek, bu doğrultuda, toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü desteklerken, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam etttiğini vurguladı.

Banka'dan yapılan açıklamaya göre, Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin katkısıyla enflasyonun yılsonunda Ekim Enflasyon Raporu tahminine kıyasla daha düşük bir düzeyde gerçekleşeceğini öngörmekte ve bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışların dolaylı etkileri orta vadeli enflasyon görünümü açısından yakından izlenmekte.

Banka, faiz kararı ile birlikte yaptığı açıklamada, "Yakın dönemde yaşanan gelişmeler Türkiye ekonomisine yönelik risk iştahının göreli olarak iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Önümüzdeki dönemde, finansal istikrar açısından gerekli görülmesi halinde politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceği ifade edilmiştir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

-Rezerv opsiyonu katsayıları (ROK) artırıldı-

Merkez Bankası ayrıca, rezerv opsiyonu katsayılarında (ROK) da artışa gitti. Banka, küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarı desteklemek amacıyla rezerv opsiyonu katsayıları (ROK), Türk lirası yükümlülüklerin döviz olarak tutulabileceği yüzde 40’lık ilk dilimden sonra gelen dilimlerde “0,1” puan, altın olarak tutulabileceği bütün dilimlerde “0,2” puan artırıldığını duyurdu.

Açıklamada, "Bankalar söz konusu imkânları istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı dövizde yüzde 90,5 (54,3/60), altında yüzde 90,2 (27,1/30) düzeyindedir. Mevcut imkânlar dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 28,5 milyar ABD doları değerinde döviz ve 11 milyar ABD doları değerinde 198 ton altın tutulmaktadır. Yapılan değişiklikler sonucunda imkânların aynı oranda kullanılması hâlinde, Bankamız döviz rezervlerinde yaklaşık 0,5 milyar ABD doları, altın rezervlerinde ise yaklaşık 1,8 milyar ABD doları değerinde 33,1 ton artış olması beklenmektedir.

Uygulama döviz için 23 Kasım 2012, altın için 7 Aralık 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemleri sırasıyla 7 Aralık ve 21 Aralık 2012 tarihlerinde başlayacaktır" denildi.

-Bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,5 milyar TL ile 6,5 milyar TL arasında-

Merkez Bankası, açık piyasa işlemlerine ilişkin yaptığı açıklamada, yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu’nun 20 Kasım 2012 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 18 Aralık 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,5 milyar TL ile 6,5 milyar TL arasında olması kararlaştırıldığını duyurdu. Banka ayrıca, 21 Kasım – 18 Aralık 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınırın her bir ihale için 4 milyar TL olarak belirlendiğini kaydeti.

Açıklamada, "Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilmektedir" denildi.