Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kriz kahini ekonomist Nouriel Roubini'nin karamsar 2013 tahminleri gelmeye devam ediyor. New York Üniversitesi profesörü Roubini, piyasalar ve küresel ekonomi için en kötünün 2013'te geleceğini öner sürdü.

Piyasalarda çalkantılara neden olacak ABD'deki mali uçurum belirsizliği ve Avrupa'daki borç krizi başta olmak üzere en büyük ekonomiler ya resesyona ya da yavaşlayan büyüme oranlarıyla karşı karşıya bulunuyor. Çin gibi en büyük gelişen piyasaların büyüme oranlarında soğuma görülürken, Çin, Kore, Japonya, Almanya, İtalya ve İspanya'nın en kritik özerk bölgesi Katalonya gibi birçok yerde genel ya da yerel seçimler ön plana çıkıyor.

ABD'deki hisse senedi fiyatları, Fed'in tahvil alımları ve faiz indirimleri ile desteklenen rallilerin sayesinde desteklense de, temellerdeki bozulmalardan ötürü bu yıl dibe vurabilir.

Hisse senedi değerlemelerinin değişken olduğunu belirten Roubini, yüksek fiyat-kazanç oranları, hisse başı kazanç büyümesindeki bozulma ve büyüme ve enflasyondaki zayıf seyirden ötürü negatif şoklara açık olacağını söyledi. Project Syndicate'teki köşesinde Roubini, "Belirsizlik, volatilite ve kuyruk risklerdeki artışın etkisiyle, piyasalardaki düzeltmenin hızla nüksedebileceğine" dikkat çekti.

ABD'deki gelişmelerin yanısıra Ortadoğu'daki İsrail-İran çekişmesi ve Avrupa'daki borç krizine de atıfta bulunan Roubini, 2013'ün volatilitesi yüksek bir yıl olacağını öngördü.