Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras, ülkesinin yeni yardım karşılığında üstlendiği yükümlülükleri yerine getirdiğini belirterek, Avrupa'nın ve IMF'nin de bu konudaki sorumluluklarını üstlenerek, taahhütlerini gerçekleştirmelerini istedi.

Samaras, Yunanistan'a kurtarma paketinin son diliminin verilmesi konusunda bir anlaşmaya varılamayan Brüksel'deki Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın ve Euro Bölgesi'nin geleceğinin bundan sonra alınacak karara bağlı olduğunu söyledi.

Soruna çözüm bulunmasında karşılaşılan teknik zorlukların ''Yunanistan konusunda bir ihmali haklı gösteremeyeceğini'' ifade eden Samaras, ''Yunanistan yapması gerekeni yaptı. Ortaklarımız da IMF ile birlikte üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmelidir. Sadece bizim ülkemizin geleceği değil, tüm Euro Bölgesi'nin istikrarı bu çabaların başarıyla sonuçlanmasına bağlıdır'' diye konuştu.

Brüksel'deki Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında anlaşmaya varılamamasının ardından, Katar ziyaretini iptal eden Samaras'ın, Perşembe günü gerçekleştirilecek AB Zirve Toplantısı'na katılmak üzere bugün Brüksel'e hareket edeceği bildirildi.

Zirve gündeminde Yunanistan konusu bulunmamasına rağmen, Samaras'ın, son gelişmeleri değerlendirmek üzere Perşembe günü Euro Grubu Başkanı Jean Claude Juncker ile bir araya geleceği belirtildi.

Diğer yandan ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) Lideri Aleksis Tspras ise, Avrupa ve IMF'nin, Yunanistan konusunda, kendilerinin yarattığı bir dizi çıkmazla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, izlenen yolun felaket yolu olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın borcunun ödenmesinde rakamların tutmadığını ifade eden Tspras, yardım diliminin serbest bırakılmasının sorunu çözmeyeceğini ileri sürdü.

Tspras, başbakan Samaras'ın bu konudaki söylemleriyle güvenilirliğini yitirdiğini, daha önce ''16 Kasım'da paraların biteceğini söyleyerek yersiz bir şantaj yoluna gittiğini'' ifade eden Çipras, ülkenin kurtuluşu için bir an önce erken seçime gidilmesini istedi.

AA