Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İMKB-100 dün 72,500’ün üzerinde hareket ederken, yurtiçi piyasa açısından beklenmedik bir gelişme yaşandı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP)’ta yer alan duyuruya göre GE Araştırma ve Müşavirlik Limited şirketi yani General Electric, Garanti Bankası’nda BBVA satışının ardından elinde kalan 102,5 milyon adet hissenin büyük kısmını Haziran ayında MKK'ya satış için kaydettirmişti. Dün de elindeki 39,3 milyon adet hisseyi Borsa'da satışa konu edilebilmesi amacı ile kayda alınması için başvuru yaptı.

Garanti Bankası’nın toplam sermayesi içerisinde söz konusu payların oranı % 0,93 olarak görülüyor. Endeksin lokomotif hissesi olan GARAN’a yönelik bu açıklama da hem hissede hem de banka hisselerinde sert harekete neden oldu. General Electric’in Garanti Bankası’ndaki ortaklık hikayesi Kasım 2010’da hisselerinin büyük bölümünü BBVA’ye satması ile birlikte Doğuş Grubu ile birlikte üstlendiği ana ortak hüviyetinden ayrılmıştı. GE, İspanyol BBVA’ya, sahip olduğu yüzde 18,6'lik hisseyi söz konusu tarihte 3,78 milyar dolara satmış ve banka içerisindeki payı % 2,5’a düşmüştü. Haziran ayında GE elindeki % 1,25 hisseyi MKK'ya kaydettirmişti. Dünkü haber ile birlikte Şirketin geri kalan hisseleri de kaydettirilmiş oldu.

Piyasa değeri açısından bakıldığında söz konusu oranın satışı ile 300-350 milyon TL arasında bir satış büyüklüğünden bahsedilebilir. Yaklaşık 1 ay önce de Lazard Varlık Yönetimi’nin İş Bankası’ndaki hisse satışı yaparak banka içerisinde ortaklık payını yaklaşık 0,3 puan azalttığı yönünde haber gelmişti. Dolayısı ile bu satışların ardından, Türk Banka hisselerinin 2012 yılı performansına bakıldığında acaba gelinen seviyeler, sektör açısından uzun vadeli ve agresif düşünmeyen ve ortaklık payı açısından bu seviyelerde kalan şirket ve fonların, paylarını kara dönüştürme isteğinin sürecek mi sorusunu doğuruyor. Fiyat / Kazanç oranına bakıldığında Türk Bankaları benzer ülke bankalarına kıyasla %15 primli görülüyor. Yılbaşından bu yana getiriye bakıldığında ise Gelişmekte olan ülke banka hisseleri 2012 yılında ortalama %10 getiri sağlarken, Banka Endeksi’ndeki getiri % 50’ye ulaşmış durumda.

Dünkü satış sonrasında, zaten Halk Bankası hissesinin ikincil piyasadan halka arzı ile portföy ayarlamaları ve arzın büyüklüğünün hazmetmeye çalışılması ile banka hisselerinde bir baskı görülmüştü. Dün gelen açıklama sadece GARAN hissesi üzerinde değil, diğer banka hisselerinde de negatif etki yarattı. Açıklama hem portföyler içerisinde bankaların ağırlığını ve hem de ülkesel olarak Türkiye piyasasının ağırlığını sorgulatır mı, yılın son ayına girdiğimiz dönemde öne çıkacak konu bu.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Cihan Başkal

cbaskal@bloomberght.com