Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de yeni yuan kredilerinin beklentinin altında kalması, 7 çeyrek üst üste yavaşlayan Çin'in toparlanma hızını gölgeledi.

Çin Merkez Bankası'nın verilerine göre bankalar, yerli para biriminden verdiklerleri yuan kredilerini Kasım'da 522.9 milyar yuan (84 milyar dolar) genişletti. Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin beklentisi bankaların yeni kredilerinin 550 milyar yuan olacağı yönündeydi. Çinli bankalar geçtiğimiz yılın aynı döneminde 562.2 milyar yuanlık yeni kredi vermişti.

Bugünkü veriler ve Kasım'da beklentinin altında kalan ihracat rakamları, sıçrama yapan sanayi üretim ve perakende satış verilerini gölgeliyor. Çin'in en üst düzey ekonomi yetkilileri bu ay 2013'e ait büyüme hedefini de belirleyecek politikaları görüşmek üzere toplanabilir.

Yeni kredi verisinin toparlanmanın hızının düştüğüne işaret ettiğini belirten Credit Agricole CIB'in kıdmeli ekonomist ve stratejistlerinden Dariusz Kowalczyk, hükümetin mevcut ekonomik büyüme hızıyla rahat göründüğünü ve fonlamanın bu çeyrekte daha düşük bir hızda seyredebileceğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yerel saat ile 10:23'te yüzde 0.4 düştü. Endeks bu yıl yüzde 5.3 aşağıda seyrediyor.

Bankaların kredilerinin dışındaki fonlama kaynaklarının da göstergesi olan toplam finansman Kasım'da 1.14 trilyon yuan ile Ağustos'tan bu yana en düşük rakama işaret etti.