Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'daki seçim anketlerinde önde gelen Abe'nin merkez bankasına sınırsız teşvik çağrıları yapması ve ülkenin kronikleşmeye başlayan ticaret açığının etkisiyle yen, yatırımcılar için sığınılacak liman para birimi olma statüsünü kaybetmeye başladı.

Hükümet verileri, 2011'de Japonya'nın kısa vadeli kağıtlarına akın eden yabancı para yöneticilerinin bu yıl alımlarını yüzde 72 azalttığını gösteriyor. Geçtiğimiz 2 yılda kazançlara liderlik eden yen, 10 gelişmiş ülke parası arasında 2012'nin en çok kaybeden para birimi olarak öne çıkıyor. Vadelilere yatırımcıları ise yenin daha fazla zayıflayacağına yönelik pozisyonlarını 5 yılın zirvesine yükseltti.

Japonya'nın bütçe açığını finanse etmesinde yabancı yatırımlara bağımlılığını azaltmasını sağlamış olan yüksek ticaret fazlası sayesinde yen, Lehman Brothers Holdings Inc.'in 2008'de iflas etmesi, küresel ekonominin 2009'da yavaşlaması ve Avrupa'da 2010'da borç krizinin patlamasının ardından talep edilmişti. Ancak ticaret avantajının azalması ve yasakoyucuların ekonomiyi desteklemek için daha fazla parasal genişleme talep etmesiyle Japonya'nın dünyanın en büyük borç yükünü servis edebilme yeteneğine duyulan inanç azalıyor.

Merk Investments LLC'nin kurucusu ve başkanı Axel Merk, 2008'den Japonya'nın en güvenli bankacılık sistemine sahip göründüğünü ve herkesin yen aldığını, ancak şu anda borçların eskisinden farklı olmasıyla güvenliliğin bile sorgulanabilir konumda olduğunu söyledi.